Najnovije vesti

KOLJAČ SRBA IZAZVAO SKANDAL: Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović nobelovca Petera Handkea uporedio s teroristom Brejvikom
Foto: AP, EPA

Nečuveno OBRAĆANJE POLITIČARA IZ BIh

KOLJAČ SRBA IZAZVAO SKANDAL: Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović nobelovca Petera Handkea uporedio s teroristom Brejvikom

Pop kultura

Džaferović izjavio da je Anders danas u zatvoru, a da piscu slede počasti, iako su obojica podržavala Karadžića i Miloševića

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji učestvuje na svetskom forumu Turske radio-televizije, tokom svog skandaloznog obraćanja na jednom od panela izjednačio je ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea s teroristom Andersom Brejvikom zbog podrške Slobodanu Miloševiću.

On je svoje izlaganje dobrim delom posvetio zločinima počinjenim u Bosni tokom devedesetih.

- Zašto se prestižna Nobelova nagrada dodeljuje jednom od simpatizera Slobodana Miloševića i promotera njihove politike? To treba da zabrine, ne samo nas u Bosni nego i ljude širom sveta - rekao je Džaferović, a prenosi sarajevski Avaz.

On je potom govorio o masakru na norveškom ostrvu Utoja i teroristi Andersu Brejviku, koji je „za neprijatelje odredio, pored ostalog, islam i feminizam i pozvao na deportaciju muslimana“, a da je, dodao je, priznao da mu je „politički uzor bio Radovan Karadžić“.

- Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke, i Brejvik je u svome manifestu podržao Miloševićevu ratnu politiku, te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena - naveo je i dodao da je Brejvik danas u zatvoru, a nagrađeni Peter Handke će u Stokholmu uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove.

I lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ponovo se obrušio na Petera Handkea, kojeg je nazvao „zagovornikom genocida“.

Neformalno ZA NOBELOVCA ŠLJIVOVICA ĆIRILICA I VINO IZ SRBIJE

Reditelj Emir Kusturica i ministar kulture Vladan Vukosavljević sastali su se pre dva dana u Parizu sa austrijskim piscem Peterom Handkeom. Vukosavljević i Kusturica su Handkeu čestitali na prestižnoj nagradi na večeri koju je on organizovao.

Ministar kulture je piscu uručio simboličan poklon, rakiju „ćirilicu“, kao i bocu vina na čijoj etiketi piše: „Nobelovcu Peteru Handkeu, iz Srbije s ljubavlju i poštovanjem“.

(Kurir.rs / Foto: AP, EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...