ROMAN O SLOMU USPEHA:  Najčitaniji pripovedač u Crnoj Gori, Gorčin Blagojević u petak potpisuje Bezimeni vrh
Foto: Privatna Arhiva

surova sudbina spaja i rastavlja

ROMAN O SLOMU USPEHA: Najčitaniji pripovedač u Crnoj Gori, Gorčin Blagojević u petak potpisuje Bezimeni vrh

Pop kultura -

Najčitaniji pripovedač u Crnoj Gori ove godine, Gorčin Blagojević, potpisivaće, u petak (25. oktobra), na štandu beogradske kuće „Štampar Makarije“ (u Areni), svoj novi roman Bezimeni vrh. Knjigu će, od 14 sati, predstaviti mr Mihailo Perošević.

Bezimeni vrh je moderni roman o slomu uspeha. Blagojević kroz četiri pripovedača (oca i sina, te majku i kćerku) koje surova sudbina spaja i rastavlja, daje upečatljivu sliku Evrope druge polovine XX i početka XXI veka.

Sukobi kultura, navika i generacija postaju mali u odnosu na sukobe čoveka sa samim sobom u koje ga dovodi večita glad za uspehom. Roman je pun oštrih zapleta i kolebanja, na ivici nerava, koje svako ne može da izdrži. Savršenim kombinovanjem tih zapleta i unutrašnjih stanja, pisac nas dovodi u novu dimenziju u kojoj često ne znamo da li smo unutra ili vani. Ovim delom Blagojević potvrđuje osoben izraz i stil u maniru najboljih srpskih modernista.

Gorčin Blagojević rođen je kao Slađan 1973. godine u Nikšiću, gde i danas uglavnom živi. Treća je generacija književnika i prosvetitelja u porodici. Njegov deda Đurko Blagojević (1903-1958) bio je nastojatelj Manastira Piva, a otac Spasoje Pajo Blagojević (1946-1988) naš cenjeni pesnik. Odrastao je među piscima i knjigama, uz Pesničku reč na izvoru Pive. Gimnaziju i Filološki fakultet, odsek za srpski jezik i književnost, završio je u Nikšiću, a jedno vreme studirao je i živeo u Beogradu. Dvadesetak godina proveo je u štampi. Piše i objavljuje od malih nogu. Objavio je, pod pseudonimima, nekoliko priča i eseja. Pripovetka Zlatna plalma uvrštena je u anotlogiju Najbolje iz Crne Gore. Poslednjih nekoliko godina posvećen je isključivo književnosti. Njegov prvi roman Cerada od sopstvene kože (Unireks, Podgorica – Beograd), objavljen 2018. godine, već je doživeo drugo izdanje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track