ALEKSANDAR ĐURIČIĆ O DELU TAJNE SLAVNIH SRBA: Ljubavni život Meše i Koče uzbudljiviji od rijalitija!
Foto: Dalibor Danilović

Intervju

ALEKSANDAR ĐURIČIĆ O DELU TAJNE SLAVNIH SRBA: Ljubavni život Meše i Koče uzbudljiviji od rijalitija!

Pop kultura -

Dobro štivo: Dosada me je inspirisala i pitanje čije su tajne intrigantnije. Da li je zanimljivije kako su živeli Ivo Andrić i Desanka Maksimović ili kako bitiše Kija Kockar

Aleksandar Đuričić, dobitnik nagrade „Dejan Medaković“ za 2018. za delo „Čuvarkuće - udovice pisaca“, na ovogodišnjem sajmu predstavlja novu knjigu „Tajne slavnih Srba“.

U razgovoru za Kurir poznati novinar otkriva šta mu je bila inspiracija i kakve tajne kriju poznati Srbi, od Isidore Sekulić do Mire Stupice.

Kako se rodila ideja za nastanak knjige?

- U nekom trenutku dokolice, u momentu izgleda da dosada ubija, a zapravo inspiriše, seo sam za kompjuter da razmislim kome pripada ta floskula „slavni Srbi“. I čije su tajne intrigantnije. Da li je zanimljivije kako su živeli Ivo Andrić i Desanka Maksimović ili kako bitišu Kija Kockar i njene zadrugarke. Ispostavilo se, prema reakcijama čitalaca, da je ovaj prvi teg prevagnuo na vagi za tačno merenje. A onda mi je krenulo. Ljubavni život Meše Selimovića i Koče Popovića je daleko uzbudljiviji od svega što se emituje na ekranu sa ružičastom flekom.

Kako ste sakupili građu?

- Godinu dana sam živeo i bitisao u Narodnoj biblioteci i upoznao mnogo ljudi koji su svesni kako se barjak Srbije vijorio u svetu zahvaljujući lucidnosti Nadežde Petrović ili ludilu Save Šumanovića. A o tome kako je Mira Trailović mešajući pozorišne karte i svoje intimne strasti uspela da od Ateljea 212 napravi svetski brend, koji živi i posle njenog privremenog odsustva - razmišljam da napišem dramu, u tri čina. O Paji i Čkalji, dva najvoljenija lika jugoslovenske kinematografije, koji se nisu podnosili niti su razgovarali na snimanjima, u ovoj knjizi otkrivam nove detalje: kako se Paja borio za Čkaljin honorar, s kojim ne priča. E, to je prijateljstvo.

Koja vas je tajna najviše zaprepastila?

- Pisca ništa ne može da zaprepasti. Samo može da oduševi i da natera na dalje istraživanje. Tako sam krenuo putevima Isidore Sekulić i shvatio da su je optuživali da je izmislila muža, jer je, zamisli bogati, bila neudata u 27. godini. A pritom je u malograđanskoj Srbiji govorila sedam svetskih jezika. Ali koga je briga za jezike, važno je udati se.

Duboko me je dirnulo pismo neponovljivog Zorana Radmilovića mrtvom ocu. Možda su najtananiji delovi ove knjige o tome kako je Mira Stupica doživela šamar Bojana Stupice dok ga je pratila na lečenje od alkoholizma u Švajcarsku. Taj šamar je boleo i mene. Najintimniji su momenti koje mi je poverio Jovan Ćirilov, koji je tada prvi i poslednji put govorio o svojim seksualnim žudnjama. Ovde ima i detalja dostojnih Agate Kristi: kako je falsifikovan testament Milene Pavlović Barili i zašto je Libero Markoni završio na stepeništu mrtav, nekoliko spratova ispod svog ateljea.

Razmišljate li i o nastavku?

- Ne.

Kurir.rs / Ljubomir Radanov

Foto: Dalibor Danilović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track