Najnovije vesti

USPEŠAN NASTUP KARAJLIĆA NA SAJMU: Ponovo ću u moje Sarajevo
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

Očekivano

USPEŠAN NASTUP KARAJLIĆA NA SAJMU: Ponovo ću u moje Sarajevo

Pop kultura

Dr Nele Karajlić družio se juče sa čitaocima na Sajmu knjiga, gde je potpisivao svoj novi roman, drugi deo trilogije „Solunska 28“, pod nazivom „O prijateljstvu i izdaji“.

Muzičar kaže za Kurir da posle mnogo godina dolazi na manifestacije ne kao publika, već kao neko s druge strane.

- Konačno sam i ja učesnik programa. Moj utisak je da ima mnogo više ljudi nego ranijih godina. Sajam je fenomen na koji Srbija i Beograd moraju da budu ponosni - smatra bivše frontmen Zabranjenog pušenja.

Nastavak „Solunske 28“ dobro je prihvaćen - Očigledno je da su čitaoci u mome štivu pronašli neka osećanja koja su ih pobudila i prodrmala. Srećan sam kad čujem njihove komentare, kad vidim koliko su ozbiljno shvatili mene kao pisca. Najsrećniji sam kad mi kažu da nisu ostavili knjigu dok je nisu pročitali. Nema lepšeg komplimenta nego kad ti govore da su te pročitali u jednom dahu - konstatuje kroz osmeh muzičar i dodaje:

- „Solunska 28“ je bila na prvom mestu po prodaji, a onda me je pretekao Handke. Ne volim da gledam tabele, ali je prijem iznad mojih očekivanja. Handke ja namazan čim je dobio Nobelovu nagradu. I odmah kažem da Ivo Andrić više nije jedini naš nobelovac, s Handkeom smo dobili još jednog.

Na Sajam knjiga dolaze ne samo publika već i bibliotekari iz cele bivše Jugoslavije, a Nele je dobio poziv da novi roman predstavi u Tuzli, ali i Sarajevu.

- Meni to deluje kao nešto što može da se ostvari. Od toga imam koristi i ja, ali i oni koji prave te promocije. Nemam problem ni sa kim, pa ni sa Sarajevom. Ako me neće u zapadnom delu gradu, ja ću da odem u Istočno Sarajevo - zaključuje Karajlić, koji sprema i treći nastavak s radnim naslovom „O seksu, drogi i rokenrolu“.

I pretposlednjeg dana Sajma knjiga bilo je mnogo pisaca koji će potpisivati svoje knjige. Nakon Neleta, pojavila se Isidora Bjelica, koja je predstavila delo „Poslednji put“. Najveće interesovanje publike bilo je, kao i ranijih godina, za Jelenu Bačić Alimpić, Mirjanu Bobić Mojsilović, Vedranu Rudan i Oliveru Ćurković.

Američki pisac Dejvid Van potpisivao je svoju knjigu „Legenda o samoubistvu“. To je delom autobiografska proza u čijem je središtu mladić koji se suočava s bolom i krivicom zbog očevog samoubistva. Neukrotiva priroda zavičajne Aljaske savršena je pozadina za kolaž od šest pripovednih celina.

Priliku da na Sajmu nabavite nova izdanja po povoljnijim cenama imate još danas, a kapije se zatvaraju u 21 čas.

U VELIKOM STILU POVRATAK VALJAREVIĆA Umalo tuča zbog knjige

Povratak Srđana Valjerevića na književnu scenu Srbije oduševio je njegove čitaoce. Mnogo njih je došlo na „Lagunin“ štand na Sajmu da bi dobilo njegov potpis na reizdanje romana „Komo“, a umalo nije izbila i tuča.

foto: Nemanja Nikolić

- Sajam knjiga je važan zato što su knjige jeftinije, a meni je glavni utisak to što sam video ljude koje dugo nisam video i što je dalje živo. Kakve god da su, važno je da knjiga ima što više - rekao je Valjarević, koji sprema i svoj novi roman.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Nemanja Nikolić, Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...