Iz pakla rata do Holivuda

EKSKLUZIVNO! KURIR SA DOBITNIKOM PULICEROVE NAGRADE NIKOM UTOM: Nisam se bojao za svoj život nijedan sekund! Njegova fotografija je zaustavila RAT, a on je samo mislio na NJU (KURIR TV)

Pop kultura -

Fotograf AP Nik Ut, čije su fotografije iz 1972. "The Terror of War", a među njima naupečatljivija Napalm girl, promenile tok istorije i Vijetnamski rat, izložio je fotografije koje su opisivale stradanje i patnju dece u ratu, ali i sjaj holivudskog glamura u galeriji u Viborgu, gde je stigao na poziv danskih kolega. Nik je pre izložbe održao i predavanje u gradskoj biblioteci, gde je nesebično podelio trenutke svoje bogate i neverovatne karijere.

foto: Danijela Vujsić

Iako su fotografije nastale pre 40 godina, i danas izazivaju jezu i užas stradanja, boli i razaranja dečjeg odrastanja i uništavanje porodica. Jednostavan i strpljiv, kao da nije vlasnik najbolje fotografije koja mu je 1973. godine donela Pulicerovu nagradu, sa jakim ubeđenjem je pričao o hororu koji je gledao kroz objektiv punih 10 godina, koliko je slao fotografije Asosiejted presu nadajući se da će uspeti da snimi neku toliko potresnu koja će probuditi savest ljudi i zaustaviti rat.

foto: Danijela Vujsić

- Deset godina sam pod punom ratnom opremom izveštavao – rekao je za Kurir pokazujući fotografiju iz Vijetnama, na kojoj je sa pancirom, u vojnoj uniformi i sa šlemom ìšao u prve borbene redove.

foto: Danijela Vujsić

- Nisam se plašio ni bojao za svoj život. Uvek sam razmišljao da svi jednog dana moramo da umremo – kroz osmeh je odgovorio na pitanje da li se bojao dok su oko njega padale bombe i fijukali meci.

Nik je posle završetka Vijatnamskog rata, koji je faktički on zaustavio, nastavio da radi i živi u Los Anđelesu, pa je ratni vihor zamenio holivudskim glamurom. Fotografisao je holivudske zvezde, ali i američke predsednike.

- Fotografisao sam američke predsednike, holivudske glumce, pop ikone i bilo je isto tako zastrasujuće kao u ratu - nasalio se pokazujuči vedrije fotografije na drugom delu zida sa kog su se smešili Majkl Džekson, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeki Čen, ali i Barak Obama, Ronald Regan...

foto: Danijela Vujsić

Kako je nastala fotografija koja je zaustavila rat

Nik Ut nije mnogo razmišljao kada se našao u centru napada nepalm bombi. Te 1972. godine, 8.juna, bio je u Trang Bangu kada je pala prva a zatim i druga bomba koja je spržila celo mesto. Uzeo je fotoaparat i slikao užas rata. Kroz objektiv je gledao kako izbezumljeni Vijetnamci beže iz sprženih kuća, a među njima je ugledao baku koja je u naručju nosila unuka, koji je umro u momentu dok su nastale fotografije. Zaplakao je sledećeg trenutka kad je video golu devojčicu, Napalm girl, čija je koža bila spržena, kako trči i viče da je vruće. Nik je već imao dovoljno fotografija i nije više mislio na svoj posao. Uzeo je u naručje devetogodišnju devojčicu Fan Thi Kim Fuk i odveo je u bolnicu. Nije mislio da će preživeti, ali je hrabra Kim jača od napal bombi i zahvaljujući fotoreporteru preživela je. Kasnije, kada je Nik razvio fotografije, znao je da je snimio fotografije koja će zaustaviti rat - The Terror of War. Devetogodišnja Kim je danas udata i ima dvoje dece, a uvek je nasmejana zahvaljujući ujka Niku.

foto: Danijela Vujsić

3 dana putovao do Njujorka

Nik Ut je pravi profesionalac. Iako je mogao da završi karijeru jer je uspeo da snimi fotografiju za sva pokolenja i o kojoj sanja svaki fotograf, Nik je 11. septembra, kada su srušene Kule bliznakinje, bio u Kaliforniji, ali je odmah požurio na mesto tragedije.

- Bio sam u Kaliforniji kada se desio teroristički napad. Pošto avioni nisu leteli, seo sam u kola sa prijateljem i tri dana smo putovali.

1 / 4 Foto: Danijela Vujsić

Kurir / Danijela Vujsić Foto: Danijela Vujsić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track