Najnovije vesti

PISAC I DALJE NA UDARU: Austrija proverava Handkeovo državljanstvo!
Foto: EPA

Pritisak

PISAC I DALJE NA UDARU: Austrija proverava Handkeovo državljanstvo!

Pop kultura

Austrijske vlasti pokrenule su postupak provere da li je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke izgubio austrijsko državljanstvo, pošto je 1999. prihvatio pasoš SR Jugoslavije.


Predsednik pokrajine Koruška Peter Kajzer, potvrđeno je agenciji APA, naložio je nadležnim službama da pod hitno provere činjenično stanje. Koruška je pokrajina u kojoj je Handke bio prijavljen pred preseljenje u Francusku, pa je ona nadležna za pitanje državljanstva.


Takođe, i ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je, odmah po pojavljivanju vesti, da će analizirati da li je Handke preuzimanjem pasoša SRJ izgubio austrijsko državljanstvo.


Austrijski zakon predviđa dvojno državljanstvo samo u izuzetnim slučajevima.


Handke je za dvojno državljanstvo morao dobiti odobrenje austrijskih vlasti, nakon što bi, pre preuzimanja pasoša SRJ, podneo pisani zahtev u Koruškoj.


Pisac taj zahtev, kako ističu u referatu za državljanstvo koruške vlade, nije nikada podneo.


Austrijski mediji, zbog novonastale situacije, spekulišu koja će se država, kada Handke bude preuzeo Nobelovu nagradu, radovati novom nobelovcu - Austrija ili Srbija. Nobelovac Peter Handke izjavio je za Novosti da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.


- Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao - rekao je pisac.

 

Kurir.rs/Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...