PROŠLO JE 26 GODINA OD SMRTI GIDRE BOJANIĆA: Ceo Balkan smejao se njegovim ŠALAMA, a legendarni glumac imao je TUŽNU ŽIVOTNU PRIČU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

USPOMENE

PROŠLO JE 26 GODINA OD SMRTI GIDRE BOJANIĆA: Ceo Balkan smejao se njegovim ŠALAMA, a legendarni glumac imao je TUŽNU ŽIVOTNU PRIČU! (VIDEO)

Pop kultura -

Dragomir Gidra Bojanić umro je na današnji dan pre 26 godina, a mnogi i dalje pamte njegove duhovite opaske iz brojnih filmskih ostvarenja.

Glumac je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je veoma teško detinjstvo jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić. Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovog oca Jovana - Jocu, oficira srpske vojske streljali su 1943. godine tokom Drugog svetskog rata. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili "konzervatorijum", kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao.

foto: Printscreen/Youtube

Njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo, pa je počeo da igra u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu. Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića "Ešalon doktora M." iz 1955. godine.

Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić se šezdesetih godina pojavio u 10 vesterna, a za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Ipak, najveću popularnost ipak je stekao ulogom Žike Pavlovića, koju je igrao od 1978. do 1992. godine u serijalu "Žikina dinastija".

foto: Printscreen/Youtube

"Snimio bih do danas 20 Žikinih dinastija. Međutim, Gidru ne može niko da zameni", rekao je nedavno Zoran Čalić, autor Žikine dinastije.

Na studijima glume, na svojoj klasi upoznao je dve godine stariju koleginicu Ljiljanu Kontić, s kojom je od tada bio u vezi. Venčali su se 1966. godine, a četiri godine kasnije dobili su i ćerku Jelenu. Ljiljana i Gidra često su imali nesuglasice, ali su se na kraju uvek vraćali jedno drugom.

"Nisam verovao da mogu biti tako upecan. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu", govorio je umetnik. Dragomira Bojanića Gidru kolege i prijatelji pamte kao - ljudinu. Iako obožavan u narodu, deluje kao pomalo zaboravljen jer nijedna ulica niti prestižna glumačka nagrada ne nosi njegovo ime. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/K.Đ, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja