ULOGE ZA ŽENE SU PUNE PREDRASUDA! Hana Selimović nije prihvatala da igra OVE likove, a JEDNA NEPRAVDA je posebno muči!
Foto: Damir Dervišagić

SVESNA JE PROBLEMA

ULOGE ZA ŽENE SU PUNE PREDRASUDA! Hana Selimović nije prihvatala da igra OVE likove, a JEDNA NEPRAVDA je posebno muči!

Pop kultura -

Glumica Hana Selimović (32), iza sebe ima bogatu pozorišnu karijeru, ali se retko pojavljuje u filmovima i serijama.

Jedna je od umetnica koja komunicira sa predstavnicima medija samo ako ima veoma dobar razlog za to.

Iako Hanu publika može videti u pozorišnim predstavama, za njeno prisustvo u filmovima i serijama su uskraćeni, a ona na to ima jasan komentar:

"Tako se prosto zadesilo. Nešto sam odbijala, retko su mi nuđeni scenariji sa osebujnim ženskim karakterima, kada jesu, rado sam ih prihvatala. Istina je da na filmu i TV-u nema dovoljno zanimljivih uloga pisanih za žene", rekla je Hana za Blic.

"Često su te uloge svedene na neku tužnu tipizaciju, ili su žrtve ili su kurve. Naravno, sve u službi muških likova zbog kojih gledamo seriju ili film. Ne želim da zvučim militantno feministički, ali činjenica jeste da još uvek živimo i radimo u društvu sa prilično neravnopravnim uslovima. Nedavno je glumac Benedikt Kamberbač rekao da odbija da radi u projektima u kojima njegova koleginica i partnerka nije jednako plaćena kao i on. Postoje statistike o tome koliko su žene u filmskoj industriji potplaćene u odnosu na muškarce. Taj gest, iako se može smatrati populističkim ili nekom vrstom imperijalističke propagande, zapravo nije netačan gest. Mislim da smo mi ovde miljama udaljeni od ičega sličnog", ističe umetnica.

Kurir.rs/Blic D.D./Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja