Najnovije vesti

BATA KOLETA IZ MARŠA NA DRINU PAMTIMO KAO OPASNOG MOMKA, A ZBOG STRAŠNE NESREĆE NIJE USPEO DA PROMENI SLIKU O SEBI! Aleksandar Gavrić je u 40. godini doživeo strašnu TRAGEDIJU, a sa njim i njegova DEVOJKA (18)!
Foto: Printscreen Youtube

IGRA SUDBINE

BATA KOLETA IZ MARŠA NA DRINU PAMTIMO KAO OPASNOG MOMKA, A ZBOG STRAŠNE NESREĆE NIJE USPEO DA PROMENI SLIKU O SEBI! Aleksandar Gavrić je u 40. godini doživeo strašnu TRAGEDIJU, a sa njim i njegova DEVOJKA (18)!

Pop kultura

Aleksandar Gavrić Aca bio je jedan od talentovanih jugoslovenskih glumaca koji je ostao upamćen kao opasni momak koji postiže nemoguće, razbija negativce i osvaja ženska srca.

Aleksandar Gavrić rođen je 28.maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu "Potraga" iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu.

Visok, markantan i snažnih crta lica mnogim generacijama ostao je u sećanju kao kapetan Leši, koji uništava sve koji mu se nađe na putu kako bi uspeo svog posrnulog brata da vrati na pravi put.

Iako ga je uloga kapetana Lešija učinila pravom zvezdom, ostao je upamćen i po ulozi u čuvenom Maršu na Drinu kao Kostu Hadživukovića i u Signalu nad gradom kao komandira Ranka.

Igrajući kosovskog Albanca, partizana iz Prizrena Ramiza Lešija, koji uništava zaostale balističke bande, Aca Gavrić postao je prava zvezda jugoslovenskog filma. Film je doživeo neverovatnu popularnost, da je kasnije snimljen i nastavak "Obračun", a čak je po njegovom liku nastao i strip "Kapetan Leši".

Zbog upečatljivog fizičkog izgleda, reditelji su ga smatrali američkim tipom glumca koji nije baš prolazio kod Jugoslovena, pa su mu dodeljivali manje i stereotipne uloge dobrog i neustrašivog momka. Ovakav odnos reditelja prema njemu nije mu prijao, te je jedno vreme isključivo igrao u pozorištima u Zadru i Splitu.

Tumačio je glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića, uključujući i čuvenu ulogu Bata Koleta u hitu "Marš na Drinu" iz 1964. godine. Glumio je i u nemačkim i u italijanskim akcionim filmovima.

Među publikom je stekao popularnost kao "opasan momak", a u pokušaju da promeni ovakav imidž koji ga je pratio, Aleksandra Gavrića sprečila je teška saobraćajna nesreća.

Na vrhuncu popularnosti, poginuo je u svojoj 40. godini u teškom udesu kod Inđije 6.decembra 1972. godine. Sa njim je bila i njegova devojka Jasmina Lisac, koja je imala samo 18 godina i koja je, takođe, nastradala.

Kurir.rs/Informer/Foto: Printscreen, Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...