PREDSTAVA "TAMO, DALEKO" ISPRAĆENA OVACIJAMA U BANJA LUCI! Drama je puna PATRIOZIMA i veliča ljubav!
Foto: Vladimir Kovačević

pravo u pozorište

PREDSTAVA "TAMO, DALEKO" ISPRAĆENA OVACIJAMA U BANJA LUCI! Drama je puna PATRIOZIMA i veliča ljubav!

Pop kultura -

U okviru redovne saradnje koja je uspostavljena između Pozorišta "Dobrica Milutinović" i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u četvrtak 21. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banja Luci odigrana je predstava "Tamo, daleko...", režisera Miroslava Benke, urađena u koprodukciji sremskomitrovačkog pozorišta i Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove.

foto: Vladimir Kovačević

Na veliko zadovoljstvo, kako umetnika iz Sremske Mitrovice, tako i domaćina iz Banja Luke, predstava je izazvala oduševljenje i salve ovacija u prepunoj Velikoj sali nacionalnog teatra Republike Srpske.

Predstava "Tamo, daleko…" je nastala na osnovu adaptiranog teksta drame "Milica Nikolićeva" slovačkog autora Vladimira Hurbana Vladimirova.

Radnja ove drame smeštena je u Sremu krajem Prvog svetskog rata, godine 1918. od Bogojavljanja do kraja oktobra meseca i dolaska oslobodilaca u Srem.

Komad je napisan u duhu ljubavne drame između nemačkog oficira slovenskog porekla, nasilno mobilisanog, fon Vethofa, i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolju budućnost svoje zemlje i svog naroda, ali u toj borbi podlegne pod snažnim uticajem svog srca. Drama obiluje antiratnim motivima i temama patriotizma, i ujedno u najplemenitijem smislu veliča pobedu ljubavi.

foto: Vladimir Kovačević

Svoje praizvođenje imala je u Slovačkom narodnom pozorištu 1934. godine, a predstava "Tamo, daleko…" predstavlja prvo izvođenje drame "Milica Nikolićeva" na srpskom jeziku i u autorovom rodnom Sremu.

Prevod i adatacija teksta, kao i režija i scenografija delo je režisera Miroslava Benke, autor kostima je čuveni kostimograf Boris Čakširan, a uloge tumače: Aleksander Bako, Jelena Janković, Helena Pop-Lazić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević, Igor Piskla, Zdenko Kožik, Jovan Miljević, Tatjana Babinka i Mia Jašo.

foto: Vladimir Kovačević

Kurir.rs/Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja