Najnovije vesti

CRVENOKOSA BOGINJA STARA VIŠE OD 7.500 GODINA U NARODNOM MUZEJU! Potiče iz vremena prvih zemljoradnika u Evropi!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

novi eksponat

CRVENOKOSA BOGINJA STARA VIŠE OD 7.500 GODINA U NARODNOM MUZEJU! Potiče iz vremena prvih zemljoradnika u Evropi!

Pop kultura

Izložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu će od 29. novembra upotpuniti eksponat "Crvenokosa boginja".

Reč je o keramičkoj figurini, starosti većoj od 7500 godina, a otkrivena je u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu pre tačno trideset godina.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Crvenokosa boginja" potiče iz vremena prvih zemljoradnika i stočara u Evropi, a s obzirom da je nesvakidašnje visine za to vreme - od gotovo 40cm, može se s pravom nazvati monumentalnom skulpturom, poručuju iz Muzeja.

Predstavlja nagu ženu, ili boginju prirode bujnih oblina i crvene, duge kose, a upravo taj detalj je izdvaja od sličnih figura iz ranog neolita Balkana i zaslužan je za popularno ime po kojem je danas poznata širom sveta.

Umetničke simboličke predstave ovakvog tipa pojavljaju se upravo u ovo vreme na širokom prostoru od Bliskog Istoka do Podunavlja, ali su po pravilu znatno manjih dimenzija i manje i upečatljive.

Zahvaljujući saradnji i ljubaznosti biblioteke "Branko Radičević" iz Odžaka, u čijem sastavu je i arheološka zbirka iz Donje Branjevine, "Crvenokosa boginja" će biti poverena na dugoročnu pozajmicu Narodnom muzeju u Beogradu.

Svečana primopredaja i potpisivanje sporazuma o dugoročnoj pozajmici biće upriličena 29. novembra u 12 časova, a zainteresovani posetioci će moći da vide "Crvenokosu boginju" posebno izloženu u Atrijumu u Narodnom muzeju do 6. decembra.

Nakon jednonedeljnog predstavljanja javnosti, "Boginja" će ubrzo potom dobiti mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...