MIROĐIJA U SVAKOJ ČORBI! BILJANA SRBLJANOVIĆ UDARILA PO NOBELOVCU: Handke je đubre, išao je u Srebrenicu
Foto: Damir Dervišagić, AP

Neočekivano Biljana Srbljanović udarila po nobelovcu

MIROĐIJA U SVAKOJ ČORBI! BILJANA SRBLJANOVIĆ UDARILA PO NOBELOVCU: Handke je đubre, išao je u Srebrenicu

Pop kultura -

U polemike o liku i delu Petera Handkea uključila se Biljana Srbljanović.

Profesorka i dramska spisateljica bila je jedan od sagovornika na temu o odluci Nobelovog komiteta da mu dodeli nagradu za književnost za 2019. godinu i smatra da je nemoguće odvojiti njegov politički opus od književnog.

Biljana je podelila tekst s naslovom "Zašto se svađamo oko Handkea“ uz komentar: "Zato što je đubre negacionističko".

- Handke ne može da dobije Nobelovu nagradu jer je negacionista genocida na samom kraju dvadesetog veka. Da je u pitanju književnik koji je pisao genijalne drame i ima zavidan opus, ali je otvoreno negirao Holokaust i išao na sahranu Ajhmanu. Da li bi ikome palo na pamet da mu dodeli Nobelovu nagradu - pita se Biljana za Talas.

foto: Damir Dervišagić

Ona smatra da je ova odluka veliki previd žirija.

- Ne dovodi se u pitanje talenat pisca, ali čovek je išao u Srebrenicu, zna šta se tamo dešavalo i odlučio je to da negira.

Na pitanje da li je uopšte moguće odvojiti političko od književnog, Srbljanovićeva odgovara da bi to možda bilo izvodljivo u nekim slučajevima, ali da bi se uvek postavljalo pitanje, dok u slučaju Petera Handkea to jednostavno nije izvodljivo.

- Handke ne piše poeziju o proleću i cveću, on piše političku literaturu. Čak i njegove najbolje starije drame su političke par ekselans, a u poslednje vreme piše političke pamflete, ne može da se sabere otkad je posrnuo - dodaje ona. „Da li biste kupovali novine ljudi koji negiraju Holokaust?“

Kada je reč o načinu na koji razgovaramo o Handkeu, Srbljanovićeva smatra da se čitava rasprava svodi na jedno pitanje - „to je za mene pitanje svih pitanja: odnos prema Srebrenici. U bilo kojoj diskusiji, dovoljna su dva-tri koraka da dođeš do te tačke i tu se razilazimo. Ima onih koji smatraju da je to herojski čin ili znaju šta se desilo, ali misle da je korisno i moralno to negirati, a ima i onih koji smatraju da je to najveća sramota naše države i da preko toga ne može da se pređe.

Sukob između Srbljanovićeve i Handkea traje godinama, i pre nego što je dobio najveću književnu nagradu. Ona mu je dvehiljaditih zamerala podršku Miloševiću.

- Handke uopšte ne razume Srbiju, ne zna jezik, ne poznaje običaje i nema pojma o stvarnosti u Srbiji. Zašto nisi izašao s nama na ulice da srušimo Miloševića i duvao u pištaljku - poručila mu je tada Biljana.

Lep gest Poziv iz Beograda i Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić pozvao je nobelovca Petera Handkea da poseti Banjaluku. Isti gest stigao je i iz Beograda. Pisac je i sam, pre dva dana, najavio da će uskoro posetiti Srbiju i Republiku Srpsku.

foto: EPA/Henrik Montgomery / POOL

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track