SVI DETALJI IZ ŽIVOTA MILOŠEVIĆA Kako je uhapšen, o poslednja 72 sata u Srbiji... SNIMA SE SERIJA O SLOBI I MIRI
Foto: Fotomontaža

ČITAJTE U KURIRU

SVI DETALJI IZ ŽIVOTA MILOŠEVIĆA Kako je uhapšen, o poslednja 72 sata u Srbiji... SNIMA SE SERIJA O SLOBI I MIRI

Pop kultura -

U martu naredne godine počinje snimanje serije „Porodica“, čiji junaci će biti članovi porodice Milošević.

Iza celog projekta stoji produkcijska kuća „Fajerflaj“, a pet nastavaka kao reditelj i scenarista potpisuje daroviti autor mlađe generacije Bojan Vuletić. Očekuje se da ova priča privuče veliku pažnju publike ne samo iz Srbije jer prati hapšenje i poslednja 72 sata života u Srbiji Slobodana Miloševića, pre nego što je isporučen Hagu.

Umetnička sloboda

- Serija je trenutno u fazi priprema. „Porodica“ je projekat nadahnut stvarnim ličnostima iz novije srpske istorije i u svom fokusu ima bračni par Milošević-Marković. Ova serija će se usredsrediti na dane neposredno pre hapšenja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, sve to dato kroz dramatizaciju istinitih događaja, a uz neophodne umetničke slobode koje će pomoći da se ova višeslojna priča sagleda iz više različitih uglova - saopštila je dosad produkcija, koja radi i seriju „Tajkun“.

foto: Zorana Jevtić

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže za Kurir da nema dilemu ko može da igra bivšeg predsednika.

- Za Slobu bi bio idealan Lepomir Ivković, koji i likom podseća na Slobodana. Mira je mnogo složenija ličnost i teško će naći pravu glumicu. Mira Karanović je vrhunska glumica i mislim da bi to bio veliki izazov za nju i dobro rešenje. Lepo je što se snima serija o Miloševićima, ali mislim da je još rano za to. Ne možemo još uvek objektivno da sagledamo njegovu ulogu - kaže Mrkonjić.

foto: Vladimir Šporčić, Marina Lopičić

Odlazak u Hag

Privođenje Miloševića započeto je 30. marta 2001, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS i JUL ispred kuće u kojoj je Milošević boravio. Nakon hapšenja sproveden je u Centralni zatvor u Beogradu.

U vili na Dedinju su nakon Miloševićevog hapšenja privremeno ostale njegova supruga Mira i ćerka Marija. Navodno je za vreme hapšenja ćerka Marija pucala iz pištolja, što je u svom romanu opisao i Čedomir Jovanović.

- Svet je od nas tražio da do 31. marta Milošević bude uhapšen, ali nije tražio samo od Zorana Đinđića nego je to isto tražio od Koštunice, koji je toga bio svestan kao što je toga bio svestan i Zoran Đinđić. Tog 30. marta je započeta akcija hapšenja Slobodana Miloševića. Održane su kratke konsultacije, policija je zadužena da obavi taj posao - rekao je Jovanović.

Svetski državnici pozdravili su hapšenje Slobodana Miloševića, a on je u junu iste godine izručen Međunarodnom sudu u Hagu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Godine 2006. Milošević je u pritvoru umro, ne dočekavši kraj sudskog procesa. Mira Marković je preminula 14. aprila 2019. u Moskvi. Oboje su sahranjeni u porodičnoj kući u Požarevcu.

Kako bez njih

I Čeda i legija likovi u seriji

foto: Profimedia

Autori su dobili prava da koriste imena članova porodice Milošević, a zanimljivo da će junaci biti, kako saznajemo, Čedomir Jovanović i Milorad Ulemek Legija, koji su bili učesnici hapšenja. Ideja je da serija snima na autentičnim lokacijama, a kasting je još uvek u toku.

Zanimljivo

MILOŠEVIĆI DOBILI SVOJ MJUZIKL

Veliki odjek u medijima imao je prošle godine mjuzikl „Slobodan šou“, o životu predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković, izveden na sceni Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici. Autori ovog projekta bili su Nenad Todorović i Jelena Bogavac. Komad je dobio loše kritike.

Kurir.rs/Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track