SRPSKA ESTRADA POBESNELA! Skandal kakav se ne pamti: Direktor Sokoja PROKOCKAO 4.000.000 EVRA!
Foto: Printscreen, Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Aleksandar Jovanović

PODNETA KRIVIČNA PRIJAVA

SRPSKA ESTRADA POBESNELA! Skandal kakav se ne pamti: Direktor Sokoja PROKOCKAO 4.000.000 EVRA!

Pop kultura -

Nadzorni odbor Organizacije muzičkih autora Srbije Sokoj podneo je krivičnu prijavu protiv direktora Dejana Manojlovića zbog zloupotrebe obveznica vrednih četiri miliona evra.

Na Manojlovića su besni i mnogi poznati autori kao što su Vlado Georgiev, Marina Tucaković, Oliver Mandić i Kiki Lesendrić, jer je, kako kažu, odgovoran za loše urađen obračun nadoknada za 2018.

foto: Arhiva Kurira

Vanredna skupština Sokoja, na zahtev skoro 90 izvođača, na kojoj se očekuje smena Upravnog odbora i rasprava o krivičnoj prijavi protiv direktora Dejana Manojlovića, održaće se u nedelju u Beogradu. Na dnevnom redu kao jedna od tačaka je izveštaj Nadzornog odbora, u kome se, kako saznajemo, prvi čovek organizacije optužuje da je prekršio statut ustanove i bez odluke skupštine kupio obveznice za četiri miliona evra i stavio ih na berzu.

Nadzorni odbor Sokoja čine Zoran Radetić, Vlado Georgiev, Vladimir Maričić, Vladimir Milačić i Ljubo Kešelj, a oni već mesecima ukazuju na propuste u Manojlovićem radu na koje Upravni odbor ne reaguje. Iz tog razloga odlučili su jednoglasno da podnesu i krivičnu prijavu protiv direktora, a zakazana je i vanredna skupština da bi autorima izneli dokaze o zloupotrebi njihovog novca.

- Najveći Manojlovićev propust je muljanj e s obveznicama. Međutim, napravio je još mnoge propuste. Na njega su besni i mnogi autori, među kojima su Marina Tucaković, Futa Radulović, Oliver Mandić, Kiki Lesendrić, Žika i Jelena iz Zane, jer je loše urađen obračun nadoknada za 2018. godinu. Isplata za tantijeme je pala od 30 do 70 odsto, a da se na tržištu ništa značajno nije promenilo na tržištu - kaže sagovornik Kurira iz ove organizacije.

foto: Printscreen

Nadzorni odbor nema mogućnosti da smeni Manojlovića, već prvo mora da bude izglasano nepoverenje Upravnom odboru. Trenutno u ovom telu sede Draško Adžić, Zoran Dašić, Milan Đurđević, Dragana Jovanović, Jovan Maljoković, Miša Mijatović, Saša Milošević Mare, Zoran Simjanović, Ivana Stefanović i predsednik Nikola Čuturilo.

- U Upravnom odboru sede autori koji ne znaju pravne propise. Kad ih pravna služba i direktor pogrešno informišu, donose i pogrešne odluke po Sokoj i autore - naglašava naš sagovornik.

Inače, Zavod za intelektualnu svojinu, koji je šef Sokoju, potvrdio je nalaze i nepravilnosti u radu koji je našao Nadzorni odbor.

Dejan Manojlović kaže da će se medijima obratiti naredne nedelje.

- Pripremam se za sednicu. Imam argumente da nije tako - poručio je Manojlović.

Zoran Radetić KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MANOJLOVIĆA

Zoran Radetić, predsednik NO SOKOJ, potvrdio je za Kurir da je protiv Dejana Manojlovića podneta krivična prijava.

foto: Medija Centar

- Nadam se da će u nedelju sve nepravilnosti u radu UO Sokoja i direktora biti otklonjene većinom glasova članova skupštine - poručio je Radetić.

Kurir /Ljubomir Radanov

Foto: Printscreen, Dragana Udovičić, Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja