Najnovije vesti

SMRT JE STRPLJIVA, SAČEKAĆE I MENE! Lane Gutović: Ona je užasna i strašna, ali je se ne plašim
Foto: Nikola Vukelić

Lane Gutović

SMRT JE STRPLJIVA, SAČEKAĆE I MENE! Lane Gutović: Ona je užasna i strašna, ali je se ne plašim

Pop kultura

Nova predstava „Arzamas“ po romanu Ivane Dimić, a u režiji Ljiljane Todorović, na repertoar Zvezdara teatra stiže od 24. septembra, a govoriće o temi kojom smo svi okruženi - smrti.

Najteži zadatak u ovoj tragikomediji ima Milan Lane Gutović, koji će igrati upravo Smrt. S njim se u komadu pojavljuju Branka Petrić i Nela Mihailović, koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje. Ipak, ljubav je jača od smrti, a Gutović za Kurir ističe da mu je ova specifična uloga bila izazov.

- Bilo mi je zanimljivo jer je smrt tako zagonetna, a tako bliska. Kako je užasna i strašna, ne može da se igra osim poluduhovito, ali tačno - objašnjava glumac, a na pitanje da li se i sam boji smrti, kaže:

- Smrti se ne plašim, na neki način sam ravnodušan. A ne bi trebalo, pošto je to jedan od ključnih trenutaka u životu, kao i rođenje. Rođenje ne pamtim, a smrt pretpostavljam da ću upamtiti. Ceo život je bio nestrpljiv, ali smrt nije. Ona je strpljiva i mene će sačekati sigurno - otkrio je Gutović u svom stilu, uz slaganje da je reč o filozofskoj temi.

- Filozofija je sama po sebi dosadna, osim u iznimnim slučajevima. Zbog toga sam uvek imao želju da taj filozofski pristup, kolokvijalno rečeno tupadžijski pristup filozofije, približim običnom čoveku tu temu, koji ne mora da čita Kjerkegora da bi razumeo smrt - naglašava Lane, a na pitanje da li mu se u tom smislu ispunila želja „Arzamasom“, kaže da jeste.

Nela Mihailović naglasila je da joj je za ulogu ćerke u predstavi inspiracija bila njena majka, dok Petrićka ističe da joj je uloga teška.

- Morala sam da posegnem, ne daj bože, za svojom budućnošću, ne mislim onom konačnom, nego mislim na fazu kad deo našeg mozga, njegov kompjuter, počne da se raspada. Prizivanje takvog iskustva je u glumačkom poslu inspirativan, ali kad dođem s probe, osećam da sam potpuno razorena - ispričala je glumica.

Reč rediteljke Odlazak nam je jedina dužnost

Rediteljka Ljiljana Todorović istakla je da je u prvom planu bila izgradnja i tumačenje odnosa prema smrti. - Ovde je smrt personalizovana, personifikovana u lice i igra je Lane Gutović. Jedan od inspirativnih citata bio nam je Volterov: „Kada je sve izgubljeno, kada više nema nade, život je tada sramota, a smrt jedina dužnost.“ Ovim je ilustrovano da je odnos prema smrti polivalentan - objasnila je rediteljka.

Kurir / N. MIJUŠKOVIĆ/Foto: Nikola Vukelić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...