SEĆANJE NA DARINKU NEVENIĆ GRABOVAC: Veče posvećeno velikoj ženi, profesorki i književnici!
Foto: Promo

POČAST

SEĆANJE NA DARINKU NEVENIĆ GRABOVAC: Veče posvećeno velikoj ženi, profesorki i književnici!

Pop kultura -

Povodom dve decenije od smrti Darinke Seke Nevenić Grabovac u Narodnog biblioteci Srbije u četvrtak će u 18 sati biti održano veče sećanja na ovu veliku ženu, profesorku univerziteta i književnicu.

O njenom liku i delu govoriće profesorka dr Milena Jovanović, profesor emeritus dr Dragan Stojanović i dr Ivana Timotijević. Odabrane odlomke čitaće Lidija Božić, a muzička pratnja na klaviru biće Veljko Pribić. Na večeri „Nikad nisam sumnjao da Homer nije postojao“ biće predstavljeno novo izdanje knjige „Pohvale ludosti“ Erazma Roterdamskog.

Darinka Nevenić Grabovac rođena je u Rakincu. Bila je drugo dete od sedmoro rođenih. Prosvetarska porodica Nevenić na početku 20. veka po svom socijalnom i obrazovnom statusu bila je izvan proseka u tadašnjoj Kraljevini Srbiji, ali je delila sudbinu srpskog naroda. U svom dugom životnom veku Darinka Nevenić, udata Grabovac, živela je otvorenih očiju i bila svedok burnih društvenih promena koje su zadesile srpski narod u 20. veku. Govorila je grčki, latinski, francuski, nemački i italijanski jezik i bila član Udruženja književnih prevodilaca Srbije (od 1954) i Društva klasičnih filologa (od 1958).

Kurir.rs/Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track