ŽIVIMO U BLATU ZARAŽENI SMO HOLIVUDOM: Emir Kusturica o planovima i zašto je odustao od snimanja filma o JASENOVCU!
Foto: Profimedia

Reditelj uoči 13. Kustendorfa na Mećavniku

ŽIVIMO U BLATU ZARAŽENI SMO HOLIVUDOM: Emir Kusturica o planovima i zašto je odustao od snimanja filma o JASENOVCU!

Pop kultura -

Glumac Miloš Biković, reditelji Puriša Đorđević i Paolo Virci, pisac i producent Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev biće gosti predstojećeg festivala, 13. Kustendorfa na Mećavniku, najavio je Emir Kusturica na konferenciji za medije u Ministarstvu kulture i informisanja.

Mladi filmski stvaraoci i reditelji biće u fokusu i ovogodišnjeg izdanja, a za nagrade će se boriti 21 film od 722 prijavljena.

- Kad sam ja bio student, i mi smo krajem sedamdesetih godina živeli u paničnom strahu da li će film kao jezik uspeti da opstane. Bili su i tada aktuelni autori koji su pravili jeftine TV serije bazirane sa najintrigantnijim zapletima. Mi smo išli na festivale da krademo zanat od velikih majstora. Trideset godina kasnije mi živimo u blatu društva spektakla i zaraženi smo Holivudom. U toj raskoši polako se gubi važnost autora - kaže Kusturica.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Filmove, kako ističe, danas gledaju članovi uže familije autora.

- Kapitalizam doživljava vrhunac. Danas smo svi postali deca Holivuda, a nekad smo bili deca komunizma. Na raskrsnici smo na kojoj sve liči da će film da iščezne potpuno. Načini gledanja filma se menjaju, a to nije trebalo da se desi. Mi smo odlučili da čitav festival posvetimo reditelju. Sve je manje važno ko režira film, već da se on desi i koja zvezda u njemu igra. I sada uglavnom glumci režiraju i imamo najprostije režirane filmove, koji su bazirani na zapletima koje su nas učili da izbegavamo. Sve važne teme su marginizovane - iskren je slavni reditelj.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Takmičarski program dvanaestog Kustendorfa činiće 14 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

- Želimo da pomognemo filmovima koji govore o esencijalnim stvarima ljudskog života. Želimo da tragamo za mladim autorima koji će da zasvetle i da budemo ponosni što žive u našem svetu - konstatuje reditelj.

Emir Kusturica otkrio je da neće snimati film o Jasenovcu.

"Srbija je mala da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih "Opasnih veza", kao što je bilo s kraja osamdesetih kada su dva reditelja napravila film o jednom istom romanu - rekao je Kusturica i dodao:

- Mala je Srbija da ima dva filma o jednoj takvoj velikoj temi.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kurir/ Foto: Profimedia i Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja