ŠTA OD DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE VOLI SVET: Omiljeni "Orlovi rano lete", "Mrtav ladan", partizanski filmovi
Foto: Damir Dervišagić

TOP-LISTA

ŠTA OD DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE VOLI SVET: Omiljeni "Orlovi rano lete", "Mrtav ladan", partizanski filmovi

Pop kultura -

Kraj godine je doba kad svi svode račune i prave se različite top-liste, a bićete iznenađeni kad vidite koji se filmovi iz Srbije najviše kupuju u svetu.

U našoj listi nema Emira Kusturice, jer prava za svoja ostvarenja prodaje preko druge agencije, ali na tronu su jedan film za decu - „Orlovi rano lete“, komedija „Mrtav ladan“ i omnibus „Kako je propao rokenrol“. - Svetu su zanimljivi partizanski filmovi i oni nastali devedesetih godina. Najviše naslova kupio je američki kanal HBO. Odabrali su desetak naslova, a najbolje nam prolaze „Mrtav ladan“ i „Kako je propao rokenrol“. Veliko interesovanje izaziva i dobru prodaju ima i naslov „Orlovi rano lete“ - objašnjava Slavoljub Gnjatović iz „Delta videa“.

Reditelj filma „Mrtav ladan“ jedini je bio raspoložen da priča na ovu temu. - Prijatno sam iznenađen ovom vešću. Uspeh filma „Orlovi rano lete“ me ne iznenađuje jer ljudi vole lepe dečje filmove. Od nastavka „Mrtav ladan“ neće biti ništa, a ta ideja bila je aktuelna još pre desetak godina. Očekujem da će njegov uspeh ponoviti novi film koji pripremam - kaže za Kurir reditelj Miodrag Milinković.

ORLOVI RANO LETE

Omiljeni film i roman Branka Ćopića

foto: Screenshot

Film „Orlovi rano lete“ u režiji Soje Jovanović snimljen je davne 1966. godine, prema istoimenom romanu Branka Ćopića. Kao jedan od najpopularnijih pisaca u staroj Jugoslaviji, Ćopić je napisao nekoliko interesantnih romana o grupi dečaka čije bezbrižno detinjstvo prekida rat, pa oni odlučuju da se otisnu u partizane.

Roman „Orlovi rano lete“ danas je obavezna lektira u osnovnim školama, pa mnogi dečaci i devojčice, nakon što pročitaju roman, vole da pogledaju i film. Pisac Branko Ćopić bio je jedan od scenarista koji su učestvovali u snimanju filma.

KAKO JE PROPAO ROKENROL

Omnibus od tri priče

foto: Screenshot

Omnibus film se sastoji iz tri nezavisna dela. U prvoj priči Koma, propali roker, želi da dokaže svom ocu producentu da novokomponovana muzika može biti bolja od njegove. Postaje tajanstveni maskirani narodnjak poznat kao Nindža. U drugom delu, Drakula se ludački zaljubljuje. Plavuša uspeva da ga liši večnog života bez pomoći sunčeve svetlosti. Poslednja priča govori o Evi i Đuri. Ona je kreatorka, a on muzičar. Žive u skladnom odnosu, ali ljubavno pismo unosi razdor među njih.

MRTAV LADAN

Komedija

foto: Screenshot

Glavni junaci ove komedije, dva brata, Lemi i Kiza, moraju da prebace mrtvog dedu iz Beograda u Vršac, ali pošto su potrošili sav novac, odlučuju da ga transportuju vozom. Oblače dedu i smeštaju ga u kupe govoreći svima da spava. Kad oni odu na piće u vagon-restoran, diler droge Limeni u strahu od policije ubacuje paketić droge u dedin džep. Voz iznenada staje i torba pada pravo na dedinu glavu. Ostali putnici, misleći da ga je to ubilo, frenetično bacaju njegovo telo kroz prozor, govoreći svima da je deda ustao i otišao nekuda. Počinje potraga za dedinim telom, koja neće biti nimalo laka.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja