SEĆANJA

2019. GODINU ĆEMO PAMTITI I PO ODLASCIMA LEGENDI! Oni su nas zauvek NAPUSTILI, ali ćemo ih ČUVATI U MISLIMA (KURIR TV)

Pop kultura -

Tokom 2019. godine smo se oprostili od mnogih poznatih ličnosti koje će ostati zauvek upamćene i voljene. Na pragu ulaska u Novu godinu ćemo ih se setiti po svemu onom što ih je činilo velikim ličnostima koje je srpska javnost obožavala.

Početak godine je obeležila smrt glumca Marka Nikolića koji je preminuo 2. januara od posledica duge i teške bolesti. Tužne vesti je saopštila njegova ćerka Mina.

foto: Printscreen

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji. Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji "Bolji život" (1987, 1990), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Čuveni dečiji pesnik Dobrica Erić nas je napustio 29. marta u 83. godini ostavivši neizbrisiv trag na istoriju srpske književnosti.

foto: Dragan Kadić

Dobrica Erić je rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Roditelji su mu bili šumadijski seljaci Miloš i Radmila.

Prvu zbirku pesama objavio 1959. a do danas više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd.

Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka, a dosta ih je prevedeno na svetske jezike. Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Za mnoge su kompozitori napisali muziku.

foto: Riznica

Glumac Mihailo Miša Janketić je preminuo 15. maja u 81. godini.

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

foto: Printscreen YT

Igrao je u tv dramama i u serijama: Dimitrije Tucović, Otpisani, Salaš u Malom Ritu, Nepokoreni grad, Sivi dom, Vuk Karadžić, Bolji život, Zaboravljeni, Srećni ljudi, Porodično blago, Ubice mog oca, Žmurke...

1 / 9 Foto: Sonja Spasić, Dragan Kadić

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je 14. jula u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini.

foto: Vladimir Šporčić

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine.

Na televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

Zoran Rankić je preminuo 9. decembra u 84. godini u staračkom domu posle duge i teške bolesti.

foto: Printscreen/youtube

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Julijana Lula Živojinović, supruga pokojnog velikog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića, preminula je 20. decembra posle kraće bolesti u Beogradu.

Kurir.rs/Foto: Vladimir Šporčić, Privatna Arhiva, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track