OTIŠLA JE MOJA PRVA LJUBAV! Smrt Nede Arnerić njih je bacio u očaj: Lepo spavaj, bila si NEODOLJIVA
Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić, Dado Đilas, Zorana Jevtić

NIKO NIJE MOGAO DA ZADRŽI SUZE

OTIŠLA JE MOJA PRVA LJUBAV! Smrt Nede Arnerić njih je bacio u očaj: Lepo spavaj, bila si NEODOLJIVA

Pop kultura -

Glumica Neda Arnerić preminula je juče su svom stanu.

Brat Predrag hteo je da je obiđe, ali je naišao na zaključana vrata. Angažovao je bravara, pa je onda i zatekao preminulu za trpezarijskim stolom. Tužna vest brzo se proširila, a Nedini brojni prijatelji i kolege ostali su u suzama.

Jelena Tinska bila je Nedina drugarica sa klase, a od slavne glumice oprostila se rečima:

"Zajedno smo studirale glumu i kasnije istoriju umetnosti. Neda je bila jedna nežna i plemenita žena, a nikom nikad zlo nije napravila. Uspomene na nju su mi naša druženja i odlasci na kesten pire na pauzama između predavanja. Otišlo je jedno divno biće koje nije umelo da pliva samo u ovom moru zla. Mnogo mi je žao".

Ana Franić objavila je na svom Instagramu jednu Nedinu fotografiju, pa poručila:

"Moja prva 'mama', prva ljubav i podrška. Volim te. Lepo spavaj."

Ovim rečima mnoge je rasplakala.

Glumac Gordan Kičić takođe je podelio Nedinu fotografiju, ali se opredelio za jednu iz mladih dana uz poruku:

"Draga Nedo bilo je veliko zadovoljstvo i privilegija."

Miki Damjanović, sa kojim je glumica igrala u Beogradskom dramskom pozorištu poručio je:

"Nikada ništa neću zaboraviti. Voli te tvoj Žan."

Svetlana Bojković za domaće medije kratko rekla:

"Šokirana sam. Moram da se priberem..."

Radoš Bajić istakao je da je najdominantnije osećanje koje ga prožima kada se seti Nede neka seta koja je "probijala iz nje svakog trenutka, iz njenog pogleda, pokreta, iz njenih reči."

"Neda Arnerić je bila izuzetna glumica i velika dama srpskog i jugoslovenskog filma. Nikada nismo zajedno igrali na filmu, ali smo divno sarađivali u filmu čiji sam autor i reditelj 'Za kralja i otadžbinu'. Neda je igrala glavnu ulogu sa takođe nedavno počivšem velikim glumcem Markom Nikolićem. Svi mi u produkciji smo večeras veoma tužni, jer smo verovali da se Neda posle mnogih pehova, smrti supruga i zdravstvenih tegoba - oporavila i počela novi život."

foto: Dragana Kadić

Srpska kultura smrću Nede Arnerić izgubila je svog dragocenog predstavnika - naveo je u telegramu saučešća ministar kulture Vladan Vukosavljević.

"Nesuđena balerina, diplomirana istoričarka umetnosti, Neda Arnerić se opredelila za film i pozorište donoseći srpskoj i jugoslovenskoj sceni umetnicu koja je više od pola veka plenila šarmom i snažnim glumačkim darom. Talentima, gracioznošću i eteričnom lepotom od prvih kadrova osvajala je srca domaće i inostrane publike. Nagrađivana i poštovana, ostvarila je sve što jedna glumica može da poželi", naveo je Vukosavljević.

U telegramu saučešća ministar podseća da je Neda Arnerić sa samo 13 godina glumila u svom prvom filmu "San" i kaže da je taj naslov obeležio čitav njen život u kome je srećna i uspešna živela svoj glumački i umetnički san.

"Njena tanana emotivnost bila joj je ponekad prepreka u suočavanju sa grubostima svakodnevice ali je i s tom osobenošću stajala rame uz rame sa najvećim zvezdama našeg glumišta. Našu nezaboravnu Višnju sretaćemo i dalje na Tašmajdanima svojih snova", naveo je Vukosavljević.

Prepoznatljivo lice jugoslovenske kinematografije i jedna od najvećih zvezda jugoslovenskog filma zauvek je napustila scenu i zbog toga sam jako tužan - rekao je povodom smrti Nede Arnerić Radoslav Zelenović, dugogodišnji upravnik Jugoslovenske kinoteke, a danas upravnik audiovizuelnog centra za digitalizaciju SANU.

Zelenović je istakao da se Arnerić nalazila u jugoslovenskoj reprezentaciji pokretnih slika i da su njene uloge obeležile jugoslovensku i srpsku kinematografiju.

"Neda Arnerić je bila prva dečja zvezda jugoslovenskog filma, već sa 13 godina bila je prepoznatljivo filmsko lice. Ulogu u filmu 'Višnja na Tašmajdanu' učinila je od nje tinejdžersku zvezdu, a kasnije je postala upečatljivi seks simbol jugoslovenske kinematografije. Radila je sa najvećim rediteljima, velikanima jugoslovenskog glumišta, i ostvarivala uloge koje su nagrađivane na značajnim festivalima", rekao je Zelenović i dodao da je slavni reditelj Lordan Zafranović uvek govorio da je Neda jedna od njegovih omiljenih glumica.

"Bila je omiljeno lice sveukupne javne scene, talentovana, sa gospodskim držanjem i bez gordosti zbog velike karijere", rekao je Zelenović.

Ovo je nesumnjivo veliki gubitak za srpsko glumište i za sve nas koji smo je poznavali - rekao je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, povodom smrti glumice Nede Arnerić. On je podsetio da je Neda Arnerić, uz sve nezaboravne uloge na filmu i televiziji, 15 godina igrala u BDP u predstavi "Igra parova", koju je režirala Milica Kralj.

"Bila je neodoljiva i u oktobru 2019. smo obeležili 200. igranje te divne predstave, uz Nedino obećanje da nastavljamo u Novoj godini. Ostaće praznina i tuga posle odlaska Nede Arnerić i nadam se da će joj Bog dodeliti rajsko naselje", rekao je Jug Radivojević.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track