POZNATI REŽISER PURIŠA ĐORĐEVIĆ NA KUSTENDORFU: Ovde su me '41. jurili NEMCI, ja sam bio u partizanima (KURIR TV)
Foto: Kurir

13 MEŠUNARODNI FILMSKI I MUZIČKI FESTIVAL

POZNATI REŽISER PURIŠA ĐORĐEVIĆ NA KUSTENDORFU: Ovde su me '41. jurili NEMCI, ja sam bio u partizanima (KURIR TV)

Pop kultura -

Reporter Kurira razgovarao je sa poznatim srpskim filmski režiserom i scenaristom Mladomirom Purišem Đorđevićem na trinaestom Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“ i tom prilikom otkrio kada se na tom području našao poslednji put.

- Ovde sam bio u decembru 1941. godine, kada su me jurili Nemci, a ja sam bio u partizanima. srećom da sam to izbegao i da sam dospeo dotle da dam izjavu. Zbog toga nisam mnogo srećan iz prostog razloga, što nisam siguran da li je ovo što sam rekao dobro - rekao je režiser za Kurir.

Podsetimo, Puriša Đorđević je pre Drugog svetskog rata bio član SKOJ-a. Na početku ustanka u Srbiji stupio je u partizane. Zarobljen je i upućen u Zavod za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci. Počeo je da radi kao novinar u „Politici“ 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana. Kao glumac je nastupao u filmu "Jug jugoistok".

Kurir.rs/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track