SRBIN VELIČA GOTOVINU: Napali ga što igra u filmu koji slavi RATNOG ZLOČINCA!
Foto: Sonja Spasić, Instagram Printscreen

sporni angažman: Stefan Vukić na meti nacionalista

SRBIN VELIČA GOTOVINU: Napali ga što igra u filmu koji slavi RATNOG ZLOČINCA!

Pop kultura -

Strašno... Mladi umetnik zbog ovog projekta dobio pretnje, a njegove slike montiraju sa šahovnicom preko lica i ustaškim simbolom U

Mladom glumcu Stefanu Vukiću prete preko društvenih mrežama i crtaju mu šafovnicu na čelu i ustaški simbol U jer je prihvatio da igra u filmu i TV seriji „General“, koji veličaju Antu Gotovinu.

Gotovinu u ovom ostvarenju Antona Vrdoljaka tumači holivudski superstar Goran Višnjić. Film je premijerno prošle godine prikazan u Puli i ocrnila ga je kritika, a trenutno se prikazuje TV serija, koju ismevaju u Hrvatskoj kao nekad „Nemanjiće“ u Srbiji.

Preko jedne beogradske agenciji organizovan je i kasting za epizodne uloge vojnika JNA pošto glumci, a ni statisti, nisu želeli da igraju Srbe. Mnogo naših glumaca je odbilo da igra u filmu i seriji, jer nije im dat na uvid kompletan scenario. Stefan je jedini koji je to prihvatio. Njegova velika scena prikazana je u petoj epizodi, u kojoj glumi s pokojnim kolegom Robertom Budakom. Hrvatski vojnik nosi ranjenog pripadnika JNA da bi mu se ukazala pomoć. Srbi i vojnici JNA prikazani su kao negativci, a u seriji se stalno govori o nama kao ljudima koji su masovno silovali i ubijali i palili sela. Gotovina je prikazan kao superheroj, koji traži da se poštuje ratno pravo.

Scena iz filma... Stefan igra vojnika kome Hrvati žele da pomognu
Scena iz filma... Stefan igra vojnika kome Hrvati žele da pomognufoto: Printscreen

Stefan se do zaključenja broja nije javljao na naše pozive, a njegov kolega Marko Vasiljević imao je isto ponudu da igra u „Generalu“, ali razume svog kolegu što je prihvatio angažman.

foto: Ana Paunković

- Plaćali su 1.000 evra po danu snimanja. Stefan je to verovatno prihvatio samo zbog honorara. Bio sam i ja tada u lošoj finansijskoj situaciji, ali sam rekao da ne mogu da igram - objašnjava Vasiljević za Kurir, koji igra glavnu ulogu i filmu „Zaspanka za vojnika“ i seriji „Ubice mog oca“.

Stefan Vukić u Srbiji najpoznatiji je u ulozi vođe navijača u seriji „Ubicama“, a dve manje epizode ima i na projektima Radoša Bajića „Šifra Despot“ i „Preživeti Beograd“.

foto: Dragana Udovičić

- Ceo život sam vodio računa kako ću vodite sebe kao glumca. Mi radimo za publiku, a ne samo za novac. Glumac, a posebno mlad i na početku, mora da brine o svojoj karijeri i šta sme da igra, a šta ne. Film i serija Antuna Vrdoljaka veliča Gotovinu, a što je još opasnije, to je politička lakrdija koja veliča kompletnu nesreću koja dogodila srpskom narodnu. Kroz seriju i film žele da rehabilituju Gotovinu i naprave revizuju istorije, a nijedan Srbin ne treba u tome da učestvuju - poručuje Bajić.

I pisac i urednik Kulturnog programa RTS Vladimir Kecmanović kaže da nije mesto nijednom Srbinu u toj priči.

foto: Marina Lopičić

- Protiv sam linča umetnika. Da sam glumac, nikada ne bih igrao u filmu o Gotovini. Na sreću, i serija i film su i u Hrvatskoj izloženi podsmehu i njen uticaj je minoran.

Veliko je pitanje da li bi neki hrvatski glumac igrao u film o Ratku Mladiću, a i reditelj Gaga Antonijević nije uspeo nikog da angažuje za priču o Jasenovcu.

Vole ga devojke SOFIJA MU SVE LAJKUJE

foto: Damir Dervišagić

˝Stefan Vukić završio je novosadsku akademiju i popularan je preko društvenih mreža. Mladom glumcu fotografije i postove komentariše manekenka Sofija Milošević. Sofija i Stefan počeli su da se druže nakon saradnje u seriji „Ubice mog oca“.

Pravda izostala ANTE GOTOVINA OSLOBOĐEN U HAGU

Haška optužnica teretila je Gotovinu za stravične zločine tokom operacije „Oluja“. Navodi se da je odgovoran za deportacije, progone, ubistva, pljačke i uništavanje imovine Srba u opštinama Šibenik, Zadar, Knin, Benkovac, Obrovac, Sinj, Gračac, Korenica, Gospić, Donji Lapac i Drniš.

foto: EPA

Proglašen je krivim 15. aprila 2011. i prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora, ali ta odluka je poništena drugostepenom presudom, koja ga proglašava nevinim. Apelaciono veće je 16. novembra 2012. većinom glasova (3:2) oslobodilo Gotovinu i Mladena Markača. Italijanski sudija i nekadašnji predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar je u protivnom mišljenju, koje je deo konačne presude, konstatovao: „Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu.“

Ko Vrdoljak NEKAD VELIČAO PARTIZANE

Reditelj filma „General“ Anton Vrdoljak je bivši potpredsednik Hrvatske iz redova HDZ. Za vreme stare Jugoslavije proslavio se kao reditelj partizanskih filmova poput onih „U gori raste zelen bor“ i „Povratak“. Padom komunizma okrenuo je ploču, pa su partizani od heroja postali zločinci, kao oni u filmu „Duga mračna noć“

Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Foto: Sonja Spasić, Instagram Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track