KUSTURICA U MAJICI SA LIKOM ASANŽA ZATVORIO 13. KUSTENDORF: Posvetimo mu najveći aplauz, on sada umire u zatvoru! (FOTO)
Foto: Kurir

ZATVOREN FESTIVAL U MOKROJ GORI

KUSTURICA U MAJICI SA LIKOM ASANŽA ZATVORIO 13. KUSTENDORF: Posvetimo mu najveći aplauz, on sada umire u zatvoru! (FOTO)

Pop kultura -

Na Mećavniku u Mokroj Gori, u bioskopu „Prokleta avlija“ večeras je svečano zatvoren 13. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.

- Živimo u vremenu u kom se sve dešava u realnosti i fikciji. Fikcija koju priznajemo u ovoj nedelji političke nekorektnosti. Pre svega, treba da se podsetimo da jedan od najvažnijih ljudi u 21. veku jeste zatvoren, a to je Džulijan Asanž. Najveći aplauz posvetimo Džulijanu Asanžu koji sada umire u zatvoru u Londonu - rekao je Emir Kusturica, osnivač i domaćin festivala obraćajući se publici u prepunoj "Prokletoj avliji".

Kusturica je festival zatvorio obučen u majicu sa likom Asanža.

Žiri u sastavu Paolo Virci, Vladislav Tkačjov i Tonino Benakvista, odlučio je da nagradu za najpoetičniji film zaslužuje reditelj Dimitar Kutmanov za svoje ostvarenje "Daleki dom", dok je posebno priznanje žirija dobio film "Havana, Kuba" Andreja Huculeka.

Prva nagrada festivala "Zlatno jaje" dodeljena je Bogdanu Murešanuu za film "Božićni poklon". Aliaksej Palujan dobitnik je nagrade "Srebrno jaje" za film "Jezero sreće", dok je nagrada "Bronzano jaje" pripala Ingrid Santos za film "Bif".

foto: Kurir

O nagradi" Vilko Filač" odlučivao je Mišel Amatje, a dodeljena je Ingrid Santos za film "Bif".

- Mi smo na ovom festivalu pokušali da venčamo umetničko i komercijalno. Upravo na ovome se treba insistirati, tako da ne treba insistirati na tome da se prave umetnički filmovi koje će gledati porodice u svojim kućama, niti ih pretvarati u video-igre. Ne treba biti naivan, pa misliti da jedan featival može promeniti svet. Treba verovati u novu utopiju. Ovaj svet je već uveliko promenjen, a mi verujemo da ovaj festival svojim malim udelom može uticati na malu promenu prema utopijskom svetu. Zahvaljujem mladim kolegama i članovima žirija - rekao je Kusturica.

-Mi iz Rumunije volimo i obožavamo Srbe i Kusturicu, kad bi moglo, svi bismo se ovamo preselili, ali nas je mnogo. Uživamo ovde. A gde na drugom mestu se može živeti politička nekorektnost čitavih sedam dana. Jedino ne znam kako ću kad se vratim u normalan svet pričati kako je ovde bilo je.eno dobro - rekao je Rumun Murešanu zahvaljujući se na nagradi.

Ovogodišnji festival održan je u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i grupe TNSO.

foto: Kurir

Kurir.rs/Z.Š/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track