NE STIŠAVA SE BURA OKO NINOVE NAGRADE: Ponizili ste Dragana Velikića
Foto: Beta

U žiži stručne

NE STIŠAVA SE BURA OKO NINOVE NAGRADE: Ponizili ste Dragana Velikića

Pop kultura -

Pisci Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica, Dejan Stojiljković, neki od 18 potpisnika otvorenog pisma javnosti u kojem od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za ovo priznaje i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao

Dobitnika Ninove nagrade saznaćemo danas tačno u podne, a u izboru za roman godine ostali sui „Mulat albino komarac“ Steva Grabovca, „Grozota ili...“ Slobodana Tišme, „Yugoslav“ Ane Vučković, „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića i „Pas i kontrabas“ Saše Ilića.

Kurir je juče objavio da su pisci Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica, Dejan Stojiljković, neki od 18 potpisnika otvorenog pisma javnosti u kojem od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za ovo priznaje i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao. Na društvenim mrežama već je počela polemika da se žiri 2020. najviše ogrešio o dvostrukog laureata Dragana Velikića s romanom „Adresa“.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Ne treba debeloj koki mastiti zadnjicu, kaže narodna poslovica, ali me čudi da je izdavačka kuća „Laguna“ ostala kratkih rukava. Najveći izdavač u Srbiji nema više kandidata za nagradu. Nije li Teofil Pančić kao predsednik žirija silovao ostale članove Branka Kukića, Ivana Milenkovića, Marjana Čakarevića, Mariju Nenezić, da pomoću njih ponizi pisce, dvostrukog pobednika i izadavačku kuću? Ili je žiri kompatibilan, svi mrze „Lagunu“ - pita se glumica i književnica Eva Ras.

Dragan Velikić nije želeo da komentariše da izbor, polemike preko društvenih mreža, kao ni pismo koje su javnosti uputile njegove kolege.

(Kurir.rs / Foto: BETA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track