SKANDAL U OPERI UOČI VELIKE PREMIJERE: Balerinama naređeno da lakiraju nokte primadonama!
Foto: Kurir

Ponižavanje

SKANDAL U OPERI UOČI VELIKE PREMIJERE: Balerinama naređeno da lakiraju nokte primadonama!

Pop kultura -

Solistkinja Baleta Drina Pešić otkriva da je njoj i njenim koleginicama naloženo da u predstavi „Manon Lesko“ zamene statiste

Opera u Beogradu u 2020. godini slavi 100 godina od osnivanja, a za mesec dana publika će moći da pogleda Pučinijevu „Manon Lesko“.

Zajedno sa solistima nacionalnog teatra komad priprema italijanski reditelj Pjer Frančesko Maestrini, zbog čijeg se dolaska u Srbiju i koncepta buni deo članova Baleta angažovanih na pripremi predstave. Balerine su već nedelju dana na probama i treba da u predstavi zamene statiste, da primadonama lakiraju nokte, što za Kurir potvrđuje solista Baleta i novinarka Drina Pešić.

Drina: Traže od nas i da nosimo tacne, tako  degradiraju našu profesiju
Drina: Traže od nas i da nosimo tacne, tako degradiraju našu profesijufoto: Privatna Arhiva

- Mi smo, pre svega, balerine i u našem ugovoru piše da možemo da imamo i igračke deonice u operskim i dramskim predstavama, ali nismo završili školu za statiste. Traže od nas da lakiramo nokte nekome na sceni, nosimo tacne, a to je degradiranje naše profesije. Angažovano je nas 15 u predstavi, a četiri koleginice su bile čak i drugi solisti Baleta i na taj način su dodatno ponižene - kaže Pešićeva. Ona kao krivca u celoj priči ne vidi reditelja, već ljude koji vode beogradski balet.

- Mi ne možemo zbog lošeg zakona da odemo u penziju sa 40, već tek sa 50 godina. Ovo što nam se dešava jeste neka vrsta mobinga. Ne izgledamo ni kao kuvarice ni konobarice, svoju platu možemo da zaradimo i igrajući. Ovo treba da se reši na lep način. Ne želim da odem iz ove kuće tako da u Balet više nikad ne poželim da uđem. Želim da govorim o ovoj temi jer će nam tražiti onda da ribamo i toalete i mnogo gore stvari - zaključuje Pešićeva.

Nova upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić osmislila je da svakog meseca u 2020. ima najmanje po jednu premijeru, a prva u nizu je baš „Manon Lesko“, oko koje se već podigla velika prašina. Pučinijeva četvoročina opera „Manon Lesko“ zasnovana je na romanu Antoan-Fransoa Prevoa „Priča o vitezu de Grijeu i Manon Lesko“ iz 1731. godine. U Narodnom pozorištu se postavlja po drugi put, a premijera je zakazana za 26. februar.

foto: Marina Lopičić

Podela tajna Ko je naslednica Radmile Bakočević

„Manon Lesko“ je prvi i jedini put u Beogradu izvedena 5. maja 1967. Naslovnu rolu pevala je Radmila Bakočević, a u velikom ansamblu uloge su ostvarili i Nikola Mitić (Lesko, narednik), Angelo Laforeze (vitez De Grije) i drugi. Glavnu glumicu i Radmilinu naslednicu reditelj još drži u tajnosti.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track