KIRK DAGLAS JE OD 1954. VOLEO ISTU ŽENU! Preživeli su brojne TRAGEDIJE, a ona sada ima 100 godina i ostala je SAMA! FOTO
Foto: Profimedia

NEVEROVATNA LJUBAVNA PRIČA

KIRK DAGLAS JE OD 1954. VOLEO ISTU ŽENU! Preživeli su brojne TRAGEDIJE, a ona sada ima 100 godina i ostala je SAMA! FOTO

Pop kultura -

Čuveni glumac Kirk Daglas, preminuo je u 103. godini. Američki glumac, reditelj i producent bio je u braku sa En Bajdens Daglas (100) od 1954. godine a u jednom intervjuu je rekao da je zahvaljujući njoj uspevao da se oporavi od svih nedaća koje mu je život nosio.

Kirk Daglas je rođen 9. decembra 1916. kao Isur Danijelovič u Amsterdamu u državi Njujork, a njegovi roditelji bili su ruski Jevreji iz Čavusija u današnjoj Belorusiji. Porodica je bila siromašna, a pored Isura je imala još šest ćerki.

foto: Profimedia

Isur je 1941. promenio ime u Kirk Daglas i pristupio američkoj mornarici, gde je bio oficir za komunikacije zadužen za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica. U vojsci je proveo samo tri godine, pre nego što je zbog povrede časno otpušten.

Na osnovu posebne stipendije, upisao je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku gde je upoznao Dijanu Dil, koja je 1943. postala njegova supruga. Dobili su sinove Majkla, koji je postao glumac, i Džoela koji radi kao producent, ali su se razveli 1951. godine.

Tri godine kasnije, Kirk je oženio En Bajdens Daglas sa kojom je dobio još dva sina, Pitera i Erika. Piter se bavio produkcijom, dok je Erik krenuo očevim stopama, i bavio se glumom do svoje smrti 2004. godine.

foto: Profimedia

Kirk je pored svih lepih stvari, u životu imao i mnogo teških udaraca. Preživeo je moždani udar koji mu je poremetio govor i zbog kojeg je morao da prestane da glumi pre dve decenije. Izvukao se bez većih posledica iz helikopterske nesreće 1991. godine, ali je ipak najveću prazninu ostavila smrt njegovog sina. U svemu tome, najveća podrška mu je bila supruga. - Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim - rekao je u jednom intervjuu Daglas.

foto: Profimedia

Lepu En upoznao je 1953. godine tokom snimanja filma "Act of Love" u Parizu, dve godine nakon što mu se raspao prvi brak s glumicom Dajanom Vabster, s kojom je dobio sinove Majkla i Džoela. Slavni glumac rekao je da ga je odmah privukao njen smisao za humor.

Iako je lepotica nemačkog porekla smatrala da je Kirk zgodan i šarmantan, nije htela da se petlja s holivudskim glumcima. Ipak, hemija je bila jača, pa su godinu dana kasnije, 1954. godine, izgovorili sudbonosno da u Las Vegasu.

foto: Profimedia

- Nikad nisam mislio da je naš brak jedinstven. Zaljubio sam se u devojku i nakon više od šezdeset godina i dalje je volim - otkrio je u jednom intervjuu slavni glumac.

Pre tri godine izdao je knjigu poezije po imenu Life Could Be Verse, koju je posvetio svojoj supruzi, a u jednoj od pesama ističe da ljubav počinje u osamdesetoj godini.

foto: Profimedia

Poslednje dve decenije, Kirk i En posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za lečenje Alchajmerove bolesti. Kada napuste ovaj svet, njihova imovina pripašće nekoj humanitarnoj organizaciji.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track