MIRA BANJAC EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Bez dinara smo snimili film Majstori, majstori
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

NOSTALGIČNO

MIRA BANJAC EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Bez dinara smo snimili film Majstori, majstori

Pop kultura -

Zavidan jubilej: Ovaj film Gorana Markovića ekranizovan je pre 40 godina, i to za samo 18 dana, o čemu svedoči čuvena umetnica

Pune četiri decenije navršilo se od premijere kultnog filma „Majstori, majstori“, a glumica Mira Banjac za Kurir priča kako manjak budžeta i odsustvo honorara za umetnike nisu umanjili njenu ljubav, zadovoljstvo i posvećenost u radu s rediteljem Goranom Markovićem.

Iako je čuvena umetnica, koja iza sebe ima preko 160 televizijskih serija i dugometražnih filmova, prvu ulogu na velikom platnu odigrala 1964. godine, 1980. prihvatila je sporednu ulogu i tumačila lik Ljiljane Grbić, servirke u školi. Četrdeset godina kasnije rado evocira uspomene na snimanje ovog ostvarenja.

- „Majstori, majstori“ je jedini film koji sam radila s Goranom Markovićem. Izuzetno ga cenim i sa zadovoljstvom sam radila na tom filmu. Sećam se da smo Olivera Marković i ja htele da produžimo snimanje, pa smo došle na ideju da same izmišljamo tekst i dodajemo rečenice. Goran nas je pustio, da bi se naposletku našalio i rekao: „Drage dame, to ćete gledati u nekom drugom filmu“ - kaže Mira kroz osmeh.

Ovaj film jedno je od najduhovitijih srpskih i jugoslovenskih ostvarenja, a replike iz njega i dan-danas se pamte i prepričavaju. Marković, koji je u to vreme imao svega 33 godine, zajedno sa scenaristom Miroslavom Simićem okupio je zavidan umetnički tim.

- Bila je to snažna glumačka ekipa. Nažalost, mnoge kolege, poput Zorana Radmilovića, Olivere Marković, Pavla Vuisića i Semke Sokolović Berok, danas nisu s nama, ali upravo se ovom pričom o filmu ne obeležava samo njegov jubilej već i čuva uspomena na naše velikane - ističe glumica.

Ceo film snimljen je za 18 dana, a svi članovi ekipe, uključujući i glumce, prihvatili su se posla ne pitajući za materijalne uslove.

- Radili smo bez honorara, mada - to su bila neka druga vremena, kad se nije sve vrtelo oko novca. Nije mi bilo teško da radim bez nadoknade, ljubav prema glumi i filmu time nije bila umanjena. Raduje me što će film biti digitalizovan i što će i buduće generacije moći da gledaju ovo delo i ponovo čuju čuvene replike - kaže Mira.

Mala simbolika

Tragikomična priča o ljudima i sistemu

Ovo ostvarenje naziv je dobilo po prvom stihu pesme „Majstori u kući“ pesnika Aleksandra Sekulića, a inače je treći celovečernji igrani film u rediteljskom opusu Gorana Markovića. Prethodili su mu „Specijalno vaspitanje“ i „Nacionalna klasa“. „Majstori, majstori“ je tragikomična priča o jednoj beogradskoj školi i njenim zaposlenima. Centralna tema je odlazak čistačice u penziju, a taj događaj, kao i tužba profesorke engleskog jezika protiv kolege, samo su povod za odslikavanje zamršenih odnosa u kolektivu. Takođe, istog dana u školu dolazi inspektor kako bi istražio prijavu protiv zamenika direktora.

Milica Vujović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track