FRAJLE O STANJU U MUZICI I SVOJIM USPESIMA: Vrištale smo od sreće zbog Anice!
Foto: Nikola Jovanović

Intervju

FRAJLE O STANJU U MUZICI I SVOJIM USPESIMA: Vrištale smo od sreće zbog Anice!

Pop kultura -

Članice popularne grupe otkrivaju kako su uspele da dovedu slavnu glumicu u svoj bend, ali i da napune koncertne sale širom regiona

Četiri harizmatične devojke iz Novog Sada očaravajućih vokala - Nataša Mihajlović, Jelena Mirković, Nevena i Marija Buča iz grupe Frajle - ovog proleća družiće se s publikom na tri koncerta u Zagrebu i Beogradu.

Bez skandala Marija, Nevena, Jelena i Nataša uspele su da osvoje region, a za Kurir otkrivaju da će do kraja godine objaviti svoju autobiografiju i novi album s obradama velikih hitova, koji je nastavak aktuelnog „Obraduj me“, na kom su im gosti Anica Dobra, Željko Bebek, Vana, Tijana Dapčević i mnogi drugi.

foto: Sandra Mihaljević

Grupa Frajle ponovo će svirati u Beogradu krajem marta. Da li ste iznenađene interesovanjem publike?

- Dobijale smo pozive i poruke s pitanjem kada će koncert u Beogradu. Čekale smo da bude velika turneja, pa da pripremimo nešto novo, veliko i specijalno za Beograd. Znamo da nas ljudi željno iščekuju i vole, ali uvek se iznenadimo koliko. Mi se već uveliko pripremamo i eto nas! Dva koncerta u Domu sindikata su rasprodata, a treći smo zakazali za 25. mart.

foto: BETA / Zvonimir Kuhtić

Na koncertu ćete svirati pesme s albuma „Obraduj me“, na kome se nalaze dueti i obrade velikih hitova. Koga ćemo od gostiju videti s vama na sceni?

- Album smo uradile s obradama pesama u duetu sa regionalnim originalnim izvođačima. Odlučile smo da na koncertu napravimo muzičku zamenu. Da pevače iz Srbije zovemo u Zagreb na koncert, a hrvatske izvođače da pozovemo u Beograd. Ostavljamo faktor iznenađenja ko bi to sve mogao biti.

Na albumu imate i duet s Anicom Dobrom. Kako je došlo to te saradnje?

- Na albumu su pesme uz koje smo odrasle i koje mnogo volimo. Među njima je muzika iz filma „Balkan ekspres“ Zorana Simjanovića. S njim smo već sarađivale kad smo obradile njegovu pesmu „Žena na sve spremna“. Anica je otpevala „Mund harmoniku“ i ideja je bila genijalna da dođemo do nje i da je jednostavno pitamo da li bi želela da snimimo pesmu zajedno. Kada smo je pozvale, počele smo da vrištimo od uzajamne sreće, gde nam je ona rekla da nas jako voli i da bi vrlo rado snimala s nama, ali da dugo nije pevala. Sve je ispalo genijalno i jedna naša velika želja se ostvarila tom saradnjom.

Izvesni tviteraš je duhovito primetio da ste prihvaćene od Vardara do Triglava i da ste tokom 11 godina uspele da izgradite ime bez skandala, golotinje, silikona... Što ste izabrali ovakav put i da li je moguće biti dobrodošao svuda?

- Nismo birale, mi smo samo bile ono što jesmo, i u muzici i vizuelno. Možda smo i bile zapažene po tome da kada su se svi skinuli, mi smo bile obučene u balske haljine, odela, sa neobičnim frizurama i pojavom. To je diktirala i naša muzika, van svih trendova, baš kako smo mi osećale da treba. Draže nam je bilo da gradimo svoj put, nego da plivamo u moru istih. Takve smo i u životu. Ne podilazimo trendovima.

Gde je vaša baza, u Novom Sadu ili Zagrebu? Da li je pogrešan utisak da imate više posla u Hrvatskoj?

- Mi smo prvih godina obišle u Srbiji skoro svaki kulturni centar, i u malim mestima. Mislim da ne postoji mesto gde bar jednom nismo bile. Vremenom smo proširile tržište na sve balkanske zemlje. Trenutno je situacija da smo koncertno aktivnije u Hrvatskoj, ali prisutne smo i u Makedoniji, Bosni, Crnoj Gori, Sloveniji koncertno, medijski i diskografski.

Kako gledate na podele u društvu, na naše i njihove pevače, glumce, sportiste?

- Umetnost nema granice i to svi znaju. Mi smo svedoci da gde god da putujemo regionalno, emocija se jedino računa. Nikad takve podele nisu dobro donele i ružno je lupati ljudima etikete o zemlji porekla. Mislimo da bi možda više trebalo da povedemo računa kako neko peva, nego odakle je. Veći problem imamo sa srozavanjem i propadanjem umetnosti.

Kakvi su vam planovi?

- Album „Obraduj me“ je odlično prošao i planiramo još jedan album do kraja godine, zatim učešće na festivalima i mnogo koncerata. Koncertna turneja je počela i radujemo se svakom gradu. Krajem godine bi trebalo da izađe i naš „Dnevnik“, priče s putovanja iz našeg „frajlomobila“, šta nam se sve dešavalo za ovih 11 godina, kako smo uspele sve što smo do sada postigle i kako ceo ovaj put izgleda iz ugla četiri devojke. Svašta lepo pripremamo za našu publiku i mislimo da će 2020. biti jedna od najboljih godina do sada.

O učešću na Evroviziji ČEKAMO DOBRU PESMU

Razmišljate li o učešću na Evroviziji?

- Velika je čast i odgovornost učestvovati na takvom jednom festivalu. Nama je pesma najvažnija. Kada budemo imale dobru pesmu za Evroviziju, rado ćemo učestvovati.

(Kurir.rs / ljubomir radanov / Foto:Nikola Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track