Najnovije vesti

IZOLACIJA NE MORA DA BUDE DOSADNA: Obiđite svetske muzeje iz fotelje!
Foto: Profimedia

Virtuelni svet

IZOLACIJA NE MORA DA BUDE DOSADNA: Obiđite svetske muzeje iz fotelje!

Pop kultura

Uvođenje vanrednog stanja u zemlji može znatno da zakomplikuje i poljulja kvalitet društvenog života. Ipak, samoizolacija ne mora nužno da znači i dosadu, jer uz Kurirovu listu muzeja, koje možete obići onlajn, lakše ćete pregrmeti ovaj period.

Mnogi građani zapitali su se šta raditi i kako kvalitetno ispuniti vreme tokom izolacije, a posebno onda kada gledanje serija i filmova, kao i čitanje knjiga pređe u zasićenje. U pravi čas, dok se svet prilagođava novom načinu života, kulturne institucije otvaraju svoja vrata na internetu i omogućavaju svima, a posebno ljubiteljima umetnosti, da se opustite u čarima njihovih postavki. Recimo, Luvr i Ermitaž i ranije su imali ovu opciju, ali sada uz onlajn platformu Google Arts&Culture moguć je virtuelni obilazak preko 500 muzeja i galerija širom sveta. Pred vama je nekoliko najzanimljivijih tura.

Gugenhajm muzej u Njujorku

Guglova funkcija daje posetiocima mogućnost da obiđu čuveno spiralno stepenište Gugenhejma, a da pritom ne napuštaju svoj dom. Odatle možete otkriti neverovatna umetnička dela impresionističke, postimresionističke, moderne i savremene ere. Gugenhajm je jedan od zaštitnih znakova Njujorka, a za njegovu izgradnju bio je zadužen arhitekta Frenk Lojd Rajt.

foto: EPA

Britanski muzej u Londonu

Osnovan je 1753. godine i predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih muzeja posvećenih istoriji čovečanstva. Njegova postavka ubraja osam miliona dela, a virtuelni posetioci mogu obići Veliki dvor, vide drevnu kamenu Rosetu, kao i egipatske mumije.

foto: Profimedia

Muzej Van Gog, Amsterdam

Svako ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može gotovo izbliza da vidi preko 200 slika, 500 crteža i više od 750 pisama ovog umetnika.

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga da ponudi, pa je zaslužno dobio mesto na ovoj listi. Obilazak pruža mnoštvo drevnih artefakata, uključujući i ištarsku kapiju Vavilona i Pergamonski oltar.  

Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti u Seulu

Jednom od popularnijih korejskih muzeja može da se pristupi sa bilo kojeg mesta širom sveta. Guglova virtuelna turneja vodi vas kroz šest spratova savremene umetnosti iz Koreje i sveta.  

Nacionalna umetnička galerija u Vašingtonu

Ovaj poznati američki muzej umetnosti ima dve onlajn postavke. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, uključujući odeću iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Druga je zbirka radova holandskog baroknog slikara Džohanesa Varmera.

foto: Profimedia

Muzej Orsej u Parizu

Izložba obuhvata desetine poznatih dela francuskih umetnika koji su radili i živeli između 1848. i 1914. godine: Monea, Sezana, Gogena...

Muzej „Dž. Pol Geti“, Los Anđeles

U ovom kalifornijskom muzeju nalaze se evropske slike, crteži, skulpture, rukopisi iz čak osmog veka.

foto: Profimedia

MASP u Sao Paulu

Ovaj moderni brazilski muzej specifičan je po tome što su slike izložene tako da izgledaju kao da lebde u vazduhu.

Muzej u Vatikanu

Posetiocima nudi mogućnost obilaska Sikstinske kapele i Rafaelove sobe kroz 360 stepeni.  

Kurir.rs, Milica Vujović/ Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...