CRNI ANĐEO EX-YU ROKENROLA! Magi EKV je ostavila neizbrisiv trag, a njena tragična sudbina ZABOLELA je celi BALKAN
Foto: Printsceeen

TRAGIČNA SUDBINA

CRNI ANĐEO EX-YU ROKENROLA! Magi EKV je ostavila neizbrisiv trag, a njena tragična sudbina ZABOLELA je celi BALKAN

Pop kultura -

Na današnji dan 1959. godine rođena je Margita Stefanović, kako su je zvali crni anđeo, istaknuta klavijaturistkinja i članica legendarnog jugoslovenskog rok benda Ekatarina Velika Iza sebe, zajedno sa EKV-om, ostavila je osam albuma i stotine velikih i malih koncerata širom bivše Jugoslavije.

Magi je u EKV-u svirala klavijature i bila je njegova pokretačka i umetnička energija, a počeci njenog umetničkog izražavanja nisu vezani za rok, već za klasičnu muziku. Bila je školovana pijanistkinja i talentovani arhitekta00

Posle završene osnovne škole, Margita upisuje srednju muzičku školu "Josip Slavenski" gde maturira kao najtalentovanija pijanistkinja u klasi zajedno sa Ivom Pogorelićem. Grupu Ekatarina Velika oformio je 1982. godine, pevač i gitarista Milan Mladenović, a Magi se priključila godine 1983. sa basistom Bojanom Pečarom.

U nežnoj figuri Margite Stefanović, koja je preminula 18. septembra 2002. godin krila se najinteresantnija osoba ženskog roda koju je ovdašnja scena ikada imala. Bila je klavijaturista izuzetnih mogućnosti, aranžer čiji je sluh otvarao nove prostore u muzici grupe i autor tekstova koji su odražavali njenu autentičnost i duhovnost.

Gostovala je i na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (Bejbi Kejt, Elvis Džej Kurtović, Van Gog, Babe), a godine 1985. pojavila se u filmu Gorana Markovića, "Tajvanska kanasta" u ulozi sestre glavnog junaka. Bila je autor muzike za pozorišne predstave "Klasni neprijatel", "Tri sestre", "S one strane duge" i "Majka hrabrost", kao i za tv-dramu "Plavi plavi".

Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Uzrok njene smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja narkotika.

foto: Facebook

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track