MARINA ABRAMOVIĆ ZA KURIR: Svet je u tihom ratu! Gledajte u cveće da biste se lišili straha od korone
Foto: Zorana Jevtić

Ekskluzivno

MARINA ABRAMOVIĆ ZA KURIR: Svet je u tihom ratu! Gledajte u cveće da biste se lišili straha od korone

Pop kultura

Savet Stavite biljku ispred prozora, sedite na stolicu i počnite da upijate oblik, senke i lepotu te žive stvari ispred sebe. Prisutnost ovakve vrste vam može pomoći da usredsredite svoju psihičku energiju, kaže čuvena umetnica

Marina Abramović, jedna od najvećih svetskih umetnica performansa, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Kurir da je svet danas ponovo u ratu, ali da se, za razliku od ranijih sukoba, borba danas vodi protiv koronavirusa!

Svim ljudima širom sveta, koji se ovih meseci nalaze u karantinu, savetuje da svoj um usmere ka lepim stvarima, koje im mogu pomoći u borbi protiv straha od zlokobnog virusa.

Mudar izbor

- Tokom Drugog svetskog rata mnogi umetnici su bili zabrinuti katastrofama koje je donosio rat i to su predstavljali u svojim radovima. Ali Henri Matis je slikao cveće. Bio je to mudar izbor da usmeri svoj um ka lepoti i jednostavnosti. Ponovo smo u ratu, ali ovog puta je to izolovan i tihi rat protiv koronavirusa - započinje priču za Kurir Marina Abramović i dodaje:

- Dok se nalazite u karantinu kod kuće, zašto ne biste uzeli buket cveća ili upotrebite kućnu biljku koju već imate. Stavite je ispred prozora, sedite na stolicu i počnite da upijate oblik, senke i lepotu te žive stvari ispred sebe. Prisutnost ovakve vrste vam može pomoći da usredsredite svoju psihičku energiju i da se borite protiv straha od virusa.

Prinudna pauza

Abramovićeva je, inače, ovih dana u izjavama za svetske medije isticala da nije razmišljala o tome da li će se zaraziti koronavirusom jer „kad pomislite sa koliko opasnih stvari sam se u životu suočila tokom izvođenja performansa, jasno je da sam već mogla da umrem ko zna koliko puta“, te da „kad radim posao koji volim, meni se ništa ne može dogoditi“.

Ipak, pandemija koronavirusa poremetila je Abramovićevoj planove, pa je tako sada odložena premijera opere koju režira - „Sedam smrti Marije Kalas“. Kako je ranije otkriveno, u toj operi svaku od arija prati kratak film u kojem Abramovićeva glumi zajedno sa holivudskim glumcem Vilemom Defoom, a tu su, takođe, i karakteristični motivi koji se ponavljaju u radu ove umetnice: noževi, zmije, vatra, oblaci.

Više nego zapažen rad u svetu IZLOŽBU U BEOGRADU POSETILO 62.000 LJUDI

Marina Abramović je rođena Beograđanka i godinama u svetu važi za najpriznatiju srpsku umetnicu. Nekadašnju Jugoslaviju je napustila pre 45 godina, od tada je imala zapažena izlaganja širom sveta, a njeni performansi su više nego posećeni. Prošle godine se u Beogradu pojavila s retrospektivnom izložbom „Čistač“, koju je u Muzeju savremene umetnosti (MSU) od septembra 2019. do januara 2020. videlo oko 62.000 posetilaca. O pomenutoj izložbi je napisano bezmalo 2.000 članaka, a ugledni Njujork tajms je objavio da je to jedna od 28 izložbi koje treba posetiti.

(Kurir.rs / Boban Karović / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja