ŠEF-DIRIGENT BEOGRADSKE FILHARMONIJE VOLONTIRA U NEMAČKOJ: Gabrijel Felc pomaže srpskoj porodici u Dortmundu
Foto: Marko Djokovic

Neumoran

ŠEF-DIRIGENT BEOGRADSKE FILHARMONIJE VOLONTIRA U NEMAČKOJ: Gabrijel Felc pomaže srpskoj porodici u Dortmundu

Pop kultura -

Život piše romane Svakog petka idem u nabavku životnih potrepština za Violetu Ridžić. Ona je svakodnevno kod kuće jer je jedan od sinova u invalidskim kolicima, kaže umetnik

Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc ne krije da voli Srbe. Svetski priznati umetnik trenutno boravi u Dortmundu, gde se prijavio da volontira, a igrom sudbine pomaže baš jednoj našoj porodici, s kojima usavršava svoj srpski jezik.

foto: Privatna Arhiva

- Volontersko društvo iz Dortmunda me je upitalo za pomoć. Zadatak je bila nabavka životnih namirnica za jednu porodicu i ja sam dao svoj pristanak. Međutim, kada sam pogledao ime porodice i video Ridžić, pomislio sam smesta - pa to je srpska porodica - započinje svoju priču Felc i nastavlja:

- Sada svakog petka idem u nabavku životnih potrepština za Violetu Ridžić, koja živi oko 20 kilometara od Dortmunda. Ona je svakodnevno po dvadeset četiri sata kod kuće jer je jedan od sinova u invalidskim kolicima. Violeta je iz Hrvatske, a njen muž iz Srbije. Najbolje je to što možemo da govorimo na srpskom, a sin Filip je veliki fan klasične muzike. Za njega sam jednom prilikom pripremio i poklon - CD sa Betovenovom Trećom i Petom simfonijom, gde sam, naravno, ja dirigent.

Felc priznaje da mu mnogo nedostaju Beograd i naša publika.

- Svi koncerti kojima je trebalo da dirigujem odjednom su - otkazani! Poslednjih dvadeset godina zbog posla ja sam stalno na putu, a sada sam se odjednom našao kod kuće. Prvih dana sam bio veoma srećan jer sam mogao da se u potpunosti posvetim svojoj porodici. Ali posle deset ili dvanaest dana i u danima koji su nailazili, pomislio sam šta sada, kako da radim bez orkestra? Odjednom sam se našao u situaciji kojom ne mogu da dirigujem. Nedostaje mi moja Beogradska filharmonija, kao i Dortmundska, nedostaju mi Beograd i sve kolege. Ali ja želim i moram da budem optimističan i shvatio sam da želim da radim tako što ću pomagati drugim ljudima - zaključuje Felc.

ZAHVALNA PORODICA RIDŽIĆ POZVAĆU GA NA VEČERU SA SRPSKIM SPECIJALITETIMA

Violeta Ridžić priznaje da je bila iznenađena kad je saznala koga je dobila kao volontera.

- Život stvarno piše najlepše priče. Hoću da kažem, ovako se nismo dosad susretali. To što nam pomaže Gabijel Felc, muzički direktor grada Dortmunda, to je stvarno nešto izuzetno. Kada čovek tako nešto doživi u ovim teškim vremenima... I mi smo odlučili da, kada sve ovo prođe, pozovemo gospodina Felca sa njegovom porodicom kod nas u goste i skuvamo mu neko srpsko jelo - rekla je Violeta za Radio 912.

Kurir.rs, Lj. Radanov/ Foto: Marko Đoković, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track