GAGI JOVANOVIĆ O REŽIJI DON KIHOTA I VIRUSU: Pohlepa je opasnija od korone
Foto: Marina Lopičić

Svestran

GAGI JOVANOVIĆ O REŽIJI DON KIHOTA I VIRUSU: Pohlepa je opasnija od korone

Pop kultura -

Velike reči Vetrenjače su visoke tehnologije koje su dovele do masovne otuđenosti. Divovi su političari koji treba da budu naše sluge, a ne mi njihove, kaže glumac

Na sceni Opere i teatra Madlenijanum pre 15 godina odigrana je predstava „Don Kihot“ u režiji Dragana Gagija Jovanovića, a publika će ponovo 17. maja moći da komad pogleda onlajn. U svom rediteljskom prvencu Gagi je veliku ulogu poverio i Petru Kralju.

- Kada mi je gospođa Madlena Cepter kazala da želi da režiram za njeno pozorište, na pamet mi je odmah pao „Don Kihot“. Dugo sam u glavi nosio tu kombinaciju Servantesa i Bulgakova, koji je napisao dramatizaciju - dva čoveka koja sam oduvek smatrao učiteljima i prijateljima - evocira Jovanović uspomene za Tanjug.

foto: Arhiva Madlenijanuma

Prve uloge za mnoge

Odabir Sanča Panse nije mu teško pao, jer mu je, kako se priseća, Petar Kralj bio prvi izbor.

- Pera ne samo zato što je bio najbolji na ovim prostorima već i na celom svetu. Bio je to čovek predivne duše, čovek ispunjen ljubavlju prema svima i svemu, profesionalan, posvećen, kreativan, lucidan, zaigran, dakle, bio je glumac, glumčina - doktor primarijus - ističe Jovanović.

U komadu je igralo mnogo glumaca poput Nebojše Ljubišića, Radeta Markovića mlađeg, Branke Pujić, neki su tada pravili prve korake na daskama, kao Nada Macanković, Petar i Igor Benčina, a ritmove flamenka na sceni su izvodili Veljko Nikolić - Papa Nik i Vuk Bradić. Kada bi danas radio komad „Don Kihot, publici bi, kako ističe, jasno prikazao šta su vetrenjače i divovi ovog vremena.

Virus iz laboratorije

- To su velike korporacije i organizacije koje ne misle na ljude, nego na svoj profit. Vetrenjače su visoke tehnologije koje su dovele do masovne otuđenosti. Divovi su političari koji treba da budu naše sluge, a ne mi njihove. Vetrenjača je i korona, za koju još uvek ne znamo da li je nastala u prirodi ili laboratoriji - napominje glumac i zaključuje da su divovi pohlepni i da se ne bi iznenadio da se neko još više obogati tako što će ubiti silne nedužne ljude, a ovima drugima prodati vakcine, lekove i skafandere „jer - pohlepa danas vlada, a ona je čak i opasnija od korone“.

OŠTAR ZA STANJE U KULTURI

KRIVI SU NJENI RADNICI

Na pitanje da li je i borba za kulturu danas borba s vetrenjačama, Jovanović kaže da je to prepreka s kojom ćemo se teško izboriti ukoliko vlast ne poseduje osećaj za vrednovanje kulture.

- Kultura u ovoj zemlji odavno nema značaj koji zaslužuje, ali moram da priznam da su skoro najzaslužniji za takvo stanje sami kulturni radnici, to jest oni koji se tako predstavljaju. I tu se pojavilo mnogo politike, mnogo novaca se razvlačilo jednim te istim ljudima koji su ušli u sistem i klanove - iskren je dramski umetnik.

Kurir.rs/ Foto: Marina Lopičić, Arhiva Madlenijanuma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track