Najnovije vesti

ČETVRTA GODIŠNJICA SMRTI VELIMIRA ŽIVOJINOVIĆA: Batu zaboravila njegova Koraćica
Foto: Dragana Udovičić

ČETVRTA GODIŠNJICA SMRTI VELIMIRA ŽIVOJINOVIĆA: Batu zaboravila njegova Koraćica

Pop kultura

Nepravda: Legendarni glumac dobio je ulicu u Beogradu i Nišu, a ništa nije učinjeno da se na dostojan način obeleži njegovo ime u kraju koji je proslavio i tako često pominjao

Na današnji dan pre četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvek pominjao.

Podrška Ivice Dačića

- Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu - kaže za Kurir Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što pre da se realizuje.

foto: Privatna Arhiva

- Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi izneli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje - poručuje Dačić.

Zelenovića raduje što će sve možda da se pomeri s mrtve tačke.

- Inicijator svega mora da bude izvršna vlast u Mladenovcu. Ponavljam da za četiri godine ništa nije učinjeno da se na dostojan način obeleži ime Bate Živojinovića u kraju koji je proslavio i tako često pominjao, a i neke od nas i doveo u Koraćicu - ističe Zelenović.

Unuka Dina na pomenu

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu.

foto: Privatna Arhiva

- Ovo je prvi očev pomen kome neće prisustvovati naša majka Lula, a poslednji koji će se održati u Beogradu, s obzirom na to da ćemo uskoro preneti njegovo telo pored njegove voljene supruge, u Koraćicu. To je nešto su njih dvoje oduvek želeli - da počivaju zajedno. Sestra Jelena i ja nismo u mogućnosti da dođemo, iako smo to žarko želeli. Naši bliski prijatelji i rodbina koja će doći, a pre svega moja ćerka Dina, koja će, zapravo, jedina biti prisutna od unuka, dostojno će obeležiti četiri godine otkako nas je Bata napustio. Sve ovo vreme on je s nama, u našim mislima i molitvama - kaže Miljko za Kurir.

Rekorder po broju uloga

SNIMIO VIŠE OD 300 FILMOVA

Bata Životinja, kako su ga zvali Velimira Živojinovića, rekorder je po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, a bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao. Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina: Valtera u „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Krvavca, u „Bici na Neretvi“ i „Kozari“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breze“ Ante Babaje, kao i po ulozi u „U raljama života“ Rajka Grlića. Tu su i „Maestro i Margarita“, „Skupljači perja“, „Tri“ i poslednja „Led“...

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...