BOJAN VULETIĆ, REDITELJ SERIJE PORODICA, ZA KURIR: Hapšenje Miloševića promenilo tok istorije
Foto: Martin Zilka

Intervju

BOJAN VULETIĆ, REDITELJ SERIJE PORODICA, ZA KURIR: Hapšenje Miloševića promenilo tok istorije

Pop kultura -

Zapitan I dve decenije posle toga ono predstavlja kontroverznu temu, o kojoj se govori s puno emocija. Pravo pitanje je da li smo kao društvo 20 godina kasnije sazreli ili ne

Serija „Porodica“ podigla je prašinu i pre nego što je počela da se snima jer za temu ima hapšenje Slobodana Miloševića.

Mladi reditelj Bojan Vuletić, uoči prve klape, otkriva ekskluzivno za Kurir šta se krije iza priče u kojoj su junaci bivši predsednik, njegova supruga Mirjana Marković, Čedomir Jovanović i drugi.

Kako ste došli na ideju da pravite priču o Slobi i Miri, tj. porodici Milošević?

- Svetske serije o istorijskim događajima podstakle su me da se zapitam da li postoji dovoljno značajan događaj koji je presudno uticao na naš region, a da istovremeno poseduje dramski potencijal. Hapšenje Miloševića je svakako bio događaj koji je potpuno promenio tok istorije u ovom našem podneblju i direktno uticao na naše živote. I dve decenije posle toga ono predstavlja kontroverznu temu, o kojoj se govori s puno emocija. Pravo pitanje je da li smo kao društvo 20 godina kasnije sazreli ili ne?

Šta ste koristili od građe prilikom pisanja scenarija i šta je fokus vaše priče?

- Ova serija će biti fikcija, jedan mogući pogled na događaj iz naše neposredne prošlosti. To će biti kombinacija rekonstrukcije na osnovu informacija dostupnih javnosti: intervjua, svedočenja, snimaka iz tog vremena, novinskih članka i pojedinih izmišljenih likova i situacija kao u filmovima o Berluskoniju ili Niksonu.

Kako će biti prikazani Sloba i Mira? Za deo nacije oni su heroji.

- Oni su kompleksne istorijske ličnosti, koje se ne mogu jednostavno posmatrati crno-belo. Ideja nije ni da se neko optužuje ili glorifikuje, već da se oslika jedno tragično i apsurdno vreme, koje nikako ne treba zaboraviti. Poslednji zajednički trenuci koje je porodica Slobodana Miloševića doživela na slobodi i opsada vile u kojoj su privremeno živeli predstavljaju metaforu i tragediju ne samo njih samih već i cele zemlje i naroda.

foto: EPA/ Saša Stanković

Imate Mirjanu Karanović u ulozi Mire Marković, što je priličan garant uspeha seriji, ali Borisa Isakovića kao Slobu, Svetlanu Bojković... Da li ste pravili kasting za svaku ulogu i što ste se već opredelili za glumce s kojima ste radili film „Rekvijem za gospođu J“?

- Mirjana Karanović, Boris Isaković i Svetlana Bojković su svakako jedni od naših najvećih glumaca i velika je čast raditi sa njima. Kasting za ovaj projekat je rađen za nekoliko uloga, što je deo normalnog umetničkog procesa u svakom filmu ili seriji.

Da li ste se tokom pisanja scenarija konsultovali sa nekim od političkih aktera?

- Mnogo toga je već rečeno i napisano na tu temu, tako da je istraživački deo rada, na osnovu informacija dostupnih javnosti, bio sasvim dovoljan da se napravi dramska struktura koja je dovoljno uzbudljiva i intrigantna, bez direktnog mešanja bilo kog političkog aktera.

Da li se nudio neko od političara da glumi u seriji?

- Serija „Porodica“ predstavlja umetničku interpretaciju i autorsko viđenje celog događaja. Zato sve likove igraju glumci, kao i u svakoj igranoj fikciji.

GLUMCI SU TAJNA TO JE PITANJE POSLOVNOG BONTONA

Glumce držite u tajnosti, zašto?

- Svuda u svetu je praksa da se promocija serije obavlja po određenim etapama, pogotovu kada nisu svi ugovori potpisani. To je pitanje poslovnog bontona i, kada dođe vreme, PR služba će svakako objaviti sve informacije.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov Foto: Martin Zilka, EPA/ Saša Stanković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track