ZAVRŠENA OBNOVA SPOMENIKA MIHAILU OBRENOVIĆU: Posle dve godine ponovo zablistao jedan od simbola Beograda
Foto: Tamara Trajković

lepo

ZAVRŠENA OBNOVA SPOMENIKA MIHAILU OBRENOVIĆU: Posle dve godine ponovo zablistao jedan od simbola Beograda

Pop kultura -

Srećan sam što kao narod pokazujemo da poštujemo svoju istoriju, izjavio je Goran Vesić

Nakon dve godine okončana je obnova prelepog spomenika knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike.

Jedan od simbola Beograda ponovo je juče zablistao u punom sjaju na 152. godišnjicu od ubistva kneza Mihaila na Košutnjaku.

Spomenik knezu Mihailu, podignut 1882. godine, delo firentinskog vajara Enrika Pacija, prvi je javni figuralni i jedini konjanički spomenik podignut u Beogradu. Bronzana konjanička figura postavljena je na postament ukrašen reljefima koji se nalaze u neposrednoj vezi s najvažnijim događajima iz perioda tzv. druge vladavine kneza Mihaila (1860-1868), među kojima je istorijskom oslobođenju šest gradova dato posebno mesto. Autor reljefa bio je arhitekta Konstantin A. Jovanović (1849-1923).

Nije poznat razlog predstavljanja kneza Mihaila bez kape. Jedno od mišljenja je da je prikazan kao diplomata, a ne kao ratnik, što bi u potpunosti odgovaralo istorijskim činjenicama.

Na žalost i sramotu svih nas, znatan broj današnjih Beograđana i Srba taj spomenik i plato koji ga okružuje ne naziva spomenikom knezu Mihailu ili makar samo spomenikom, već „konjem“.

- Srećan sam što kao narod pokazujemo da poštujemo svoju istoriju. Spomenicima odajemo počast važnim ljudima u našoj istoriji, a istovremeno naredne generacije učimo i o svetlim primerima iz prošlosti, jer ako ne poštujemo sebe, neće nas niko poštovati - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Veliki planovi Obeležja mihajlu Pupinu i Diani Budisavljević

Beograd će u narednim godinama dobiti nekoliko spomen-obeležja. Na predlog predsednika Aleksandra Vučića, grad dobiti spomenik Stefanu Nemanji, dok će preko puta Univerzitetske biblioteke biti podignut spomenik Mihajlu Pupinu. Spomenik Aleksandru Karađorđeviću biće postavljen između dva dvora, a Diani Budisavljević u Savskom parku.

LJ. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track