RADOMIR MIHAILOVIĆ TOČAK SLAVI 70. ROĐENDAN: Okupi Smak, napuni Ušće, pa možeš u penziju!
Foto: Dragan Kadić

Da se zna

RADOMIR MIHAILOVIĆ TOČAK SLAVI 70. ROĐENDAN: Okupi Smak, napuni Ušće, pa možeš u penziju!

Pop kultura -

Legenda Kolege muzičari Najda i Kornelije Kovač, kao i pisac Dejan Stojiljković žele virtuozu dobro zdravlje, ali i da ponovo vide legendarni bend na okupu

Najbolji gitarista Srbije Radomir Mihailović Točak danas proslavlja 70. rođendan.

Osnivač i vođa kultne rok grupe Smak rođen je 13. juna 1950. u Čačku. On već godinama ne nastupa u javnosti, ali i dalje živi u svetu muzike. Radi s mladim gitaristima, pravi gitare, komponuje i posredno, preko interneta, komunicira sa svojim fanovima.

U nameri da Točku čestitamo rođendan, pozvali smo bivšeg pevača Smaka Dejana Najdanovića Najdu.

- Smak se i dalje sluša, a u planu je da izađe i novi album. Radomiru želim da nam još dugo poživi, a najviše da ponovo okupi Smak i zasvira. Voleo bih da ponovo napuni Ušće ili Arenu, a onda može u penziju. Bilo bi lepo i da hitove ovog benda čujemo u izvođenju poznatih pevača - otkriva Najda za Kurir.

foto: Dado Đilas

Veliki fan Smaka je i pisac Dejan Stojiljković.

- Smak mi je jedan od dražih bendova, a Točak je naš najveći muzičar i virtuoz na gitari. Posebno me za tu grupu veže naš Nišlija Najda, koji je snimio albume s njima - kaže Stojiljković.

foto: Laguna

Pre gotovo pola veka, 1971. godine, na relaciji Kraljevo-Čačak-Kragujevac, Točak je osnovao grupu Smak, o kojoj je manje-više sve poznato. Sa ove vremenske distance uputno je pomenuti da su njih od početka otvoreno voleli ili otvoreno mrzeli.

- Točak je sigurno naš najbolji gitarista. I kad je počinjao, bio je genije, a i dalje isto svira. Smak i Korni grupa su krenuli u neko isto vreme. Nas su voleli zbog izvođenja tih pesama - kaže Kovač za Kurir.

foto: Zorana Jevtić

Smak je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti, u početku najviše po uzoru na Džimija Hendriksa i zbog zanimljive i snažne fuzije hard roka, džeza, progresivnog roka, džez roka sa snažnom bluz osnovom, sa Aranđelovićevim vokalnim falsetom, koji je rado korišćen u duelima gitare i glasa. Instrumental „Ulazak u harem“ proslavio je Točka kao gitarskog heroja i legendu muzičke scene bivše Jugoslavije tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Albumi „Crna dama“ iz 1977. i „Stranice našeg vremena“ iz 1978. veoma su cenili obožavaoci progresivnog roka i čak su bili izdavani za englesko tržište. Njihovo okupljanje od druge polovine osamdesetih promenilo je pravac grupe ka fuziji. Nakon povratka 1994, pre svega Točkova i Kepina ideja je bila da se Smak vrati roku.

ZORAN KOSTIĆ CANE ŽELIM DA ODSVIRA HIMNU SVETOM SAVI

Zoran Kostić Cane kaže da svom kolegi Radomiru na prvo mestu želi dobro zdravlje.

- Smak je bio velika grupa. Hteo bih da Točak razmisli o mom predlogu da odsvira himnu Svetom Savi kao što je Hendriks odsvirao himnu Amerike - kaže Kostić.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track