UMETNIK IZ BRAZILA ZADIVIO SVET: Fabricio svira na Teslinom kalemu, muzika na 300.000 volti
Foto: Profimedia

Neverovatno

UMETNIK IZ BRAZILA ZADIVIO SVET: Fabricio svira na Teslinom kalemu, muzika na 300.000 volti

Pop kultura -

Jedinstven Kada sam 2007. prvi put saznao za ovaj pronalazak, odlučio
sam da to moram da probam jer sam bio toliko fasciniran, kaže muzičar

Teslin transformator je sve popularniji jer na impresivan način bežično prenosi energiju i pomaže pri izvođenju izvanrednih eksperimenata. Ipak, jeste li znali da on može da proizvede muziku?

Fabricio Franzoli očigledno da jeste, pa je zadivio svet izvodeći popularnu muziku na Teslinim kalemima.

foto: Profimedia

Studenta iz Sao Paula u Brazilu ne uzbuđuje da putuje svetom ili juri žene, već da muzicira na 300.000 volti. Fabricio je osnivač kompanije „Franzoli elektorniks“, koju je otvorio iz hobija i njegove strasti pre nauci i muzici, ali je brzo ona postala njegova glavna preokupacija.

foto: Profimedia

Nikola Tesla podario je čovečanstvu ogroman broj značajnih izuma koji su genijalnim rešenjima, univerzalnošću primene i pomeranjem mnogih naučnih i tehnoloških granica izmenili sliku sveta oko nas.

Patent za oscilatorni transformator za proizvodnju naizmenične struje visokog napona i visoke frekvencije, danas širom sveta poznat kao Teslin transformator ili Teslin kalem, naš naučnik je dobio u SAD 23. juna 1891. godine pod brojem 454.622.

Tesla je narednih godina konstruisao različite tipove svog transformatora pomoću kojih je, prvo stvarajući kontinualne visokofrekventne struje, mogao da dobije i prouči nove fizičke pojave. Svaki od njih je otvorio novo poglavlje u oblasti elektrotehnike. Svoje nove uređaje koristio je narednih godina za ispitivanje fiziološkog delovanja struja visoke frekvencije i njihove neškodljivosti za ljudski organizam, odnosno mogućnost lečenja tim strujama; osvetljenje u razređenim gasovima; zagrevanje čvrstih tela u brzopromenljivom magnetnom polju; prenos električne energije kroz neprovodnu sredinu.

- Već od detinjstva sam se strasno bavio elektronikom i električnom energijom. Kada sam 2007. godine prvi put saznao za Tesline kaleme, odlučio sam da to moram da uradim jer sam bio toliko fasciniran - poručuje Fabricio Franzoli.

LJubomir RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track