GROB LJUBIŠЕ SAMARDŽIĆА MOŽE DA ODRŽAVA SAMO PORODICA: Udruženjima vezane ruke u slučaju Smoki!
Foto: Printscreen

PRIČA O

GROB LJUBIŠЕ SAMARDŽIĆА MOŽE DA ODRŽAVA SAMO PORODICA: Udruženjima vezane ruke u slučaju Smoki!

Pop kultura -

O uređenju groba Ljubiše Samardžića može da odlučuje jedino porodica. Udruženja filmskih i dramskih umetnika su voljna da tu obavezu preuzmu na sebe, ali su im vezane ruke. Izuzetno cenjen među kolegama, sadašnji predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) Vladan Živković jedini je hteo da javno da govori o ovoj temi.

- Nemamo mi nikakve ingerencije i jedino porodica treba da održava grob. Moguće da Ljubišina porodica ne živi u Srbiji, pa i nema ko to da održava. Nije mi jasno što ljudi brinu tuđu brigu, šta se to nekog tiče, neka gledaju svoje grobove - kaže Živković.

foto: Printscreen

Na Novom groblju u Beogradu, gde počiva legendarni glumac, nisu podšišane puzavice, od kojih je jedva vidljiva nadgrobna ploča. Udruženje dramskih umetnika, na čijem čelu je Voja Brajović, zajedno sa dobrim ljudima vodi akciju i brine o grobnim mestima velikana, poput Žanke Stokić.

foto: Tamara Trajković

Ljubiša Samardžić je preminuo 8. septembra 2017. u 81. godini, nakon duge i teške bolesti, a njegova urna nije položena u Aleji zaslužnih građana, već na drugom delu Novog groblja u Beogradu. Glumac je odlučio da počiva u porodičnoj grobnici, pored svog jedinca Dragana Gagija Samardžića.

foto: Tamara Trajković

Popularni Šurda, Boško s Petlovog brda i tata na određeno vreme rođen je u Skoplju 19. novembra 1936. godine, u porodici rudara, koji su radili u rudniku uglja "Jelašnica" kod Niške Banje. Ljubiša je kao mladić živeo u siromaštvu, rano je ostao bez oca, ali nikada nije prestao da se divi svojoj majci, koja mu je bila najveća podrška, iako je imala mizernu rudarsku penziju. On je iz bede u kojoj je živeo uspeo da izvuče samo najbolje, te da nikada ne skrene s pravog puta, puta koji ga je učinio jednom od najvećih legendi koju je srpska kinematografija imala i jedan je od retkih umetnika sa nagradom sa Kanskog festivala.

Kurir.rs/ Foto: Printsreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track