Najnovije vesti

PREMINULA GLUMICA ZDENKA HERŠAK: Uz njene filmove odrastale su mnoge GENERACIJE
Foto: Printscreen Kužiš stari moj

kolege se teška srca opraštaju

PREMINULA GLUMICA ZDENKA HERŠAK: Uz njene filmove odrastale su mnoge GENERACIJE

Pop kultura

Glumica Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla pozorišta "Gavella", preminula je u Zagrebu u 92. godini, potvrdili su iz "Gavelle".

"Od početka je bila vedrim duhom Zagrebačkog dramskog pozorišta, kasnije Gradskog dramskog pozorišta 'Gavella', optimistična i znatiželjna osoba, velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvatala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca", istakle su njene kolege.

Zdenka se rodila u Zagrebu, 19. avgusta 1928. godine. Odrasla je na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

Neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov "Dundo Maroje" iz 1955, gde je kao Laura na pozornicu tokom osam godina igranja izašla 130 puta, zatim legendarno Krležino i Radojevićevo "Kraljevo", od 1970. do 1982. odigrano 173 puta... Nastupala je i u drugim pozorištima u Zagrebu, kao i u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija, a među njeznim najvažnijim ulogama su one u filmovima "Kužiš, stari moj", "Seljačka buna 1573", "Događaj", "Hoću živjeti", 'U raljama života", "Ne daj se, Floki" te serije "Naše malo misto", "Nepokoreni grad", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Bitange i princeze".

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga.

foto: Printscreen DEPS

Kurir.rs, M.G/Alo/Foto: Printscreen Kužiš stari moj

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...