na Novom groblju u Beogradu

SAHRANJENA DARINKA MATIĆ MAROVIĆ: Na stotine ljudi uputilo poslednje ZBOGOM dirigentkinji (KURIR TV)

Pop kultura -

Rodbina, prijatelji, kolege i brojni poštovaoci Darinke Matić Marović okupili su se danas ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu, kako bi odali poslednju počast poznatoj profesorki i dirigentkinji koja je preminula u sredu posle kraće bolesti u 84. godini.

Među okupljenima su bili Olivera Kovačević, Nikola Mijailović, operska diva Radmila Smiljanić i mnogi drugi. Nekoliko stotina okupljenih je došlo da se pozdravi od velike umetnice, a svi su poštovali mere i nosili maske i držali distancu.

1 / 5 Foto: Tamata Trajković

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. godine u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala na Muzičkoj akademiji - pohađala je nastavnički odsek s glavnim predmetom klavirom, potom i odsek dirigovanja. Još kao studentkinja upisala se u KUD "Branko Krsmanović". U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi "Lujo Davičo", pa joj je život tekao između čočeka i baleta.

1 / 5 Foto: Tamata Trajković

Iz baletske škole prešla je u muzičku školu "Stanković", gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku. Igrala je s "Krsmancem", proputovala pola sveta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa "Stankovićem". Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike. Za 40 godina postojanja Kolegijum muzikuma ona i njene devojke gostovale su u Karnegi holu, Orkestar holu, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu...

1 / 10 Foto: Tamata Trajković

"Draga braćo i sestre, među vama ima pozvanijih da pričaju o njoj od mene. Kod Dare nisu postojala mala i velika dela...u tome ima nešto božansko... vidimo da Bog u svakoj etapi stvara... tako je i ona radila", rekao je sveštenik.

foto: Tamata Trajković

Kurir.rs/Lj.R/Foto: Tamara Trajković, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja