Najnovije vesti

PREMINUO AKADEMSKI SLIKAR DARKO RANKOVIĆ: Veliki profesor i umetnik će na večni počinak biti ispraćen u utorak 28. jula!
Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO AKADEMSKI SLIKAR DARKO RANKOVIĆ: Veliki profesor i umetnik će na večni počinak biti ispraćen u utorak 28. jula!

Pop kultura

Poznati akademski slikar, umetnik, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Darko Ranković preminuo je u petak u Beogradu. Sve do 2006. godine bio je vanredni profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu na fakultetu Primenjenih umetnosti odsek slikarstvo.

Rođen je 1942. godine, a diplomirao na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Beogradu 1965. godine u klasi Rajka Nikolića. Samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu organizuje od 1967. godine pa do danas.

Ukupno 35 samostalnih izložbi, 20 izvedenih radova i projekata u zemlji i inostranstvu. Ranković je sa velikim uspehom tokom 20.veka izlagao u Parizu, Ženevi, Berlinu, Milanu, Cug-u, Hideshajmu, Braunšvajgu, Sinu, Boishotu, Berlinu, i u drugim gradovima u Evropi i Americi, Beogradu i širom Srbije. Između ostalog oslikao je ikonostas na poslednjoj izgrađenoj crkvi u pokrajini Kosovu I Metohiji -na Brezovici.

Ispraćaj je u utorak, 28. jula, na beogradskom Novom groblju.

Kurir.rs / Tanjug / M.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...