KUĆE IZ ČUVENIH FILMOVA DANAS ZAPUŠTENE I SRUŠENE: Ovde su "živeli" Čvorovići, Topalovići, Popadići... (FOTO)
Foto: Tamara Trajković

oronule

KUĆE IZ ČUVENIH FILMOVA DANAS ZAPUŠTENE I SRUŠENE: Ovde su "živeli" Čvorovići, Topalovići, Popadići... (FOTO)

Pop kultura -

Kultni filmovi i serije ranije su uglavnom snimani na lokacijama na području Beograda i okoline. Nažalost, danas su to uglavnom oronuli objekti, neki ne postoje više, a ima i onih koji i posle nekoliko decenija izgledaju isto kao na ekranu ili platnu. Ekipa Kurira obišla je lokacije na kojima su snimani najpoznatiji televizijski projekti.

foto: Printscreen

Scene "Balkanskog špijuna" u kojima se Danilo Bata Stojković svojim "moskvičem" spušta niz ulicu, u kojoj živi sa sumnjivim podstanarom, snimane su u Serdara Jole na Savskom vencu.

foto: Tamara Trajković

Na tom mestu sada je velelepna vila, čiji nam je vlasnik objasnio da je davno kupio taj plac i da je jedino bandera, koja se nalazi tik uz ogradu, ostala ista kao u legendarnom filmu.

foto: Printscreen

Kuća Bilija Pitona iz filma "Maratonci trče počasni krug" zapravo je državni objekat koji se nalazi na Košutnjaku. Danas je ona napuštena, leglo beskućnika i narkomana.

foto: Tamara Trajković

Njegovi suparnici u čuvenom filmu, porodica Topalović, živeli su u lepoj beloj vili koja i danas postoji na Kosančićevom vencu, ali više nije bele boje jer je skoro sva fasada spala, a i dvorište izgleda prilično neuredno.

Nacionalna klasa Ovde je dangubio Flojd

U Dositejevoj ulici broj 36 i sada se nalazi kuća Flojda, glavnog junaka filma "Nacionalna klasa".

foto: Printscreen

Prilično je oronula i propala, a da nema lokalnih dorćolskih hroničara, koji znaju svaki pedalj tog naselja, teško da bismo je pronašli.

foto: Tamara Trajković

Objasnili su nam da u njoj živi jedna stara beogradska porodica, ali da su nevoljni da pričaju o značaju svog doma u kinematografske svrhe.

Tesna koža Ovde je kukao mlađi referent

Dimitrije Pantić, večiti mlađi referent, prolazi kroz mnoge muke, a jedna od najvećih mu je zaštićena podstanarka sa kojom žive u kući.

foto: Printscreen

U pitanju je dvospratna zgrada koja se nalazi u Ulici vojvode Dobrnjca 38 na Dorćolu, ali je za potrebe filma sniman samo eksterijer prizemlja i terasa, na kojoj je pokojna Rahela Ferari imala legendarnu scenu sa poštarom.

foto: Tamara Trajković

Žikina dinastija Ovde je pametovao "kolektor"

Serijal filmova "Žikina dinastija" sniman je na različitim lokacijama, pa smo tako mogli da vidimo nekoliko kuća koje su pripadale njegovom filmskom prijatelju Milanu i njegovoj supruzi Jeleni.

foto: Tamara Trajković

Jedna od najpoznatijih nalazi se na Dedinju, i u njoj su snimani i drugi televizijski projekti, poput serije "Gore-dole".

Bolji život Ovde su se svađali Giga i Emilija

Porodica Popadić bila je najpopularnija krajem osamdesetih u Jugoslaviji, ali i svaki put kada bi se reprizirala serija "Bolji život".

foto: Tamara Trajković

Za potrebe tog projekta korišćena je zgrada u Kopitarevoj ulici u centru Beograda, dok su scene enterijera snimane u studiju. Isti objekat iskorišćen je i za radnju serija "Porodično blago", "Lisice", "Ulica lipa" i filma "Nešto između".

Srećni ljudi Odavde nas je zasmejavala Riska

Kuća Aranđela i Ristane Golubović, koju dele sa nesnosnim komšijom Ostojom, bila je smeštena na Vračaru, u Miklošićevoj ulici 35.

foto: Printscreen

Pre nekoliko godina je srušena i sada se tu nalazi velelepna stambena zgrada.

foto: Tamara Trajković

Komšije su nam ispričale da su prolaznici ranije često zastajali i zagledali dobro poznatu kuću, koju sada mogu da vide samo na televiziji kada se repriziraju "Srećni ljudi".

Ivan Ercegovčević/ foto: Tamara Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track