S TOMINOM SMRĆU UMRLA JE I JUGOSLAVIJA: Dragan Bjelogrlić govori o susretu s velikim pevačem, koroni i Joksimoviću!
Foto: Tamara Trajković

iskren

S TOMINOM SMRĆU UMRLA JE I JUGOSLAVIJA: Dragan Bjelogrlić govori o susretu s velikim pevačem, koroni i Joksimoviću!

Pop kultura -

Snimanje filma i serije o legendarnom Tomi Zdravkoviću traje već nedelju dana, a jedan od producenata ovog ostvarenja Dragan Bjelogrlić odlučio je da stane iza projekta i kao reditelj, uz Zorana Lisinca. Uz poštovanje svih propisanih mera u borbi protiv virusa korona, razgovor za Kurir smo vodili u Valjevu na distanci i pod maskama.

- Odlučio sam da prvo ja postavim pravac filma kao reditelj iza kamere, a onda će palicu preuzeti Zoran Lisinac. On je uglavnom svoje filmove radio u Americi i nije poznat široj javnosti. Zoran će biti reditelj filma i serije, a ja njen kreator - kaže Bjelogrlić.

foto: Printksrin

Šta je bila ideja kad ste se prihvatili da radite priču o Tomi? - Pre pet godina došao mi je Željko Joksimović sa idejom da radimo film o Tomi, a ja nijednog trenutka nisam pitao zašto, odmah sam prihvatio njegovu ideju. Moram da kažem da nisam previše znao o Tomi, osim što sam znao njegove pesme. Čuo sam i razne legende o njegovom životu. Prvi put se u Srbiji snima priča koja počinje šezdesetih godina, a završava se devedesetih. Publika će videti epohu koja nam nije daleka. Imao sam prilike da upoznam Tomu Zdravkovića. Njegovim odlaskom je i otišlo to vreme. Toma je preminuo u septembru 1991. godine, a s njim je umrla i SFRJ.

Kako je nastao scenario? - Pročitali smo sve što se može naći o Tomi, a o njemu ima i puno legendi. Najviše sam o njemu saznao od njegovog brata Novice Zdravkovića, Zorana Kalezića i poslednje supruge Goce.

foto: Ana Paunković

Kako ste odabrali Valjevo? Da li je to zbog Joksimovića? - Nema veze sa Željkom, već s Tešnjarom, koji je jedina sačuvana stara ulica u Srbiji. Valjevo je grad koji ima dosta uticajnih ljudi. Mislim da bi oni trebalo da se potrude da taj prostor sačuvaju. Mi ovde igramo Leskovac, jer tamo nema ničeg sačuvano iz pedesetih godina.

Kako je izgledao vaš i Tomin susret? - Upoznali smo se na humanitarnom koncertu. Igrao sam u "Boljem životu", a on je pevao. Prvi sam mu prišao. Ne mogu da kažem da sam ga poznavao.

foto: Tamara Trajković

Koji je presudni momenat u karijeri Tome Zdravkovića? - Veoma je važan život u Sarajevu. Uspeo je tamo da pobedi na Ilidži. Najbliži prijatelji su mu bili Kemal Monteno i Davorin Popović. U motelu na Trebeviću je pevao godinu dana, a za sebe je govorio da je veliki Jugosloven.

Koliko korona otežava snimanje? - Srbija je prostor gde se najviše snima u svetu. Filmska industrija odoleva koroni. Posle sedam dana snimanja nemamo zaraženih. Uslovi su otežani. Pazimo se.

Kurir/ Foto: Tamara Tajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track