BEĆKOVIĆ POKLONIO RUKOPIS VERA PAVLADOLJSKA: Kako je nastala čuvena pesma koju je otpevao Arsen Dedić!
Foto: Zorana Jevtić

Muzej srpske književnosti

BEĆKOVIĆ POKLONIO RUKOPIS VERA PAVLADOLJSKA: Kako je nastala čuvena pesma koju je otpevao Arsen Dedić!

Pop kultura -

Književnik i akademik Matija Bećković, član i osnivač Adligata, poklonio je za Muzeju srpske književnosti rukopis pesme "Vera Pavladoljska".

Svoja najbolja dela u rukopisu, pre Bećkovića, ovoj ustanovi kulture poklonili su i Milovan Danojlić ("Kako spavaju tramvaji"), Pero Zubac ("Mostarske kiše"), Ljubivoje Simović ("Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici"), Ljubivoje Ršumović...

foto: Promo

- Kao pesnik rodio sam se u Valjevu. Vera Pavladoljska je moja prva poema, i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav - izjavio je Bećković 1999. godine za Vreme.

Arsen Dedić, čuveni pevač iz Šibenika, 1966. godine obradio je ovu pesmu, kao i "Dva prijatelja" s Borom Đorđevićem. Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat i direktor Muzeja srpske književnosti, kaže da se u njihovom muzeju, koji je osnovan 2012. uz podršku najznačajnijih živih srpskih književnika, kao i Udruženja književnika Srbije, SANU i Srpskog književnog društva, nalaze zaostavštine više od stotinu najznačajnijih srpskih književnika.

foto: Promo

- Kod nas su, između ostalog, legati Milovana Danojlića, Pere Zupca, Miodraga Pavlovića, Vojislava Ilića Mlađeg, zbirke Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Grozdane Olujić, prepiska Save Šumanovića i Rastka Petrovića, važan deo arhive Udruženja književnika Srbije i zbirka sa više od 50.000 posveta, uglavnom srpskih autora - naglašava Lazić.

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track