NOVO NA KULTURNOJ MAPI BEOGRADA: Legat Vojislava Ilića Mlađeg otvoren u muzeju Adligat
Foto: Promo

dragoceno

NOVO NA KULTURNOJ MAPI BEOGRADA: Legat Vojislava Ilića Mlađeg otvoren u muzeju Adligat

Pop kultura -

Legat jednog od najznačajnijih srpskih pesnika u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, Vojislava Ilića Mlađeg (1877-1944), otvoren je u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Vojislav Ilić Mlađi je pisao poeziju, književne kritike, prevodio s ruskog, francuskog i nemačkog jezika i svrstavan je među vodeće umove svoga doba. Upravo su njegovi prevodi Srbiji približili Puškina, Ljermontova, Getea, Šilera, Molijera, Gotjea, Lamartina i druge velikane.

Objavio je više od četrdeset knjiga, a sarađivao u stotinak časopisa. Uz "Plavu grobnicu" Milutina Bojića, Ilićevi stihovi uklesani su u kamen veličanstvenog mauzoleja na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku i spadaju u najčuvenije stihove posvećene solunskim borcima.

foto: Promo

Nagrada "Vojislav Ilić Mlađi" dodeljuje se svake godine njemu u čast, kao nagrada za najbolji sonet na srpskom jeziku. - Primili smo izuzetno bogatu pesnikovu arhivu. Na stotine stranica rukopisa, dnevnika i beležaka i stotine fotografija prvi put će javnosti sada biti dostupne u Adligatu. Dragocena građa ne svedoči samo o zanimljivoj ličnosti pesnika i bogatstvu njegovog dela, koje će se tek istraživati, pošto je jedan deo rukopisa neobjavljen i do sada nepoznat javnosti, već predstavlja važno svedočanstvo o celom jednom periodu srpske istorije - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata. Udruženje Adligat pokrenulo je inicijativu i da jedna ulica u Beogradu ponese ime ovog pesnika. Kurir/ Tanjug, Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track