KLINCI, BEŽITE OD GLUME: Svetozar Cvetković o jubileju, porodici i koroni!
Foto: Marina Lopičić

gost kurir Televizije

KLINCI, BEŽITE OD GLUME: Svetozar Cvetković o jubileju, porodici i koroni!

Pop kultura -

Diploma Fakulteta dramskih umetnosti glumcu Svetozaru Cvetkoviću uručena je pre tačno 40 godina, koliko je i član Ateljea 212. Zbog koronavirusa na daskama koje život znače nije već mesecima. Međutim, iako je pandemija u potpunosti paralisala pozorišni život, raduje ga što ponovo ima posla za televiziju. - Mislim da se u ovom trenutku samo u Beogradu snima 25 TV serija. To je zaprepašćujuće i ne verujem da će još sve dugo da traje. Slično je bilo pre pandemije, ima veoma mnogo posla i s te strane ne može niko da se žali. Ono što je bitno jeste da te stvari budu kvalitetne, da zavređuju nečiju pažnju i da i kritika i publika mogu da vide te projekte i da nešto nađu u njima - kaže Cvetković za Kurir televiziju.

foto: Damir Dervišagić

Glumac trenutno snima seriju "Beležnica profesora Miškovića", ali reditelji mu veoma često daju da igra i vojnike. - Patriotizam se kod nas često poistovećuje sa nacionalizmom i prevelikom ljubavlju za svoj narod koja na kraju dovede do konflikta s nekim drugim narodom. Mislim da bi bilo jako dobro da postoji neka plemenita patetika u svima nama u odnosu na vremena koja smo prošli bez obzira na to što smo bili deo nečega što jeste bio rat - konstatuje glumac. Tokom udarnog talasa pandemije projekti na kojima je angažovan privremeno su stopirani. Vreme u izolaciji iskoristio je da radi ono najvažnije za svakog umetnika - da hrani dušu. - Više vremena sam provodio s porodicom i shvatio sam da ono što mene hrani jeste moje okruženje - iskren je Cvetković.

foto: Dragan Kadić

U dugoj i bogatoj karijeri bard srpskog glumišta odigrao je mnogobrojne junake. Međutim, on smatra da su za mnoge ljude junaci našeg doba učesnici i zvezde rijaliti programa. - Nažalost, u taj svet je publika pobegla da bi se oslobodila nekih teških tema i da se ne bi suočavala sa egzistencijalnim i životnim problemima. Lakše je preskočiti taj zid, ući u nečiju sobu i gledati šta ljudi u toj sobi rade, ma koliko to bilo skaredno i neprihvatljivo. Ali bojim se da su to današnji junaci - iskren je glumac. Iako slavi veliki jubilej, ne bi preporučio mladima ga upišu glumu. - Neka odmah odustanu. Ozbiljan sam - zaključuje Cvetković.

Neobično poređenje: Snimanje je kao i služenje vojnog roka

Svetozar Cvetković kaže da mu kod građenja uloga nekad pomaže više tuđe nego sopstveno iskustvo. On je jedan od retkih umetnika koji nije bio vojnik JNA. - Nisam služio vojsku. Iskustvo je veoma bitno u ovom poslu, pa neke stvari gradite na tuđem iskustvu. Mada, kako da vam kažem, snimanje filmova jeste jedno iskustvo služenja vojske - poručuje glumac.

foto: promo

Kurir/ Deana Đukić, foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track