OVA GLUMICA ĆE IGRATI PRINCEZU DAJANU U HIT SERIJI: Toliko je identična kao pokojna ledi Di da je zastrašujuće
Foto: Profimedia

verno je odigrala

OVA GLUMICA ĆE IGRATI PRINCEZU DAJANU U HIT SERIJI: Toliko je identična kao pokojna ledi Di da je zastrašujuće

Pop kultura -

Glumica Elizabet Debicki, igraće princezu Dajanu u poslednje dve sezone popularne serije "Kruna" ("The Crown"), potvrdili su iz produkcije.

Australijska glumica igraće Dajanu tokom pete i šeste sezone popularne drame, koja će u svojim epizodama pokrivati turbulentan period britanske kraljevske porodice, tačnije, period između 1990. i 2000. godina.

foto: Profimedia

Serija će ispratiti slom braka princeze Dajane i njenog nekadašnjeg supruga princa Čarlsa, ali i njenu kontroverznu smrt 1997. godine.

Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom kao Poštovana Dajana Spenser. Bila je četvrto dete i treća kćerka Džona Spensera, osmog erla Spensera i Poštovane Fransis Roš. Odrasla je u Park Hausu, koji se nalazi na Sandringamskom posedu, a obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj. Kada je njen otac nasledio titulu erla Spensera 1975. godine, ona je postala dama Dajana Spenser.

Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. godine, u katedrali Svetog Pavla, imalo je ogromnu svetsku gledanost od preko 750 miliona ljudi. Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua.

Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Henrija, koji su drugi i treći u redu za nasledstvo britanskog prestola. Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala kraljicu u inostranstvu.

Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podršci Međunarodnoj kampanji zabrani mina. Održavala je vezu sa desetinama dobrotvornih organizacija uključujući londonsku bolnicu Velika Ormondova ulica za decu, kojom je predsedavala od 1989. godine.

foto: Profimedia

Dajana i njen novi verenik Dodi al Fajed su 31. avgusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak. Automobil velikom brzinom uleće u tunel Alma i udara u zid i na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula 4 sata kasnije u bolnici. Jedini preživeli je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džons. Doktor Bruno Rion je u 4 sata ujutru objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i nakon 20 godina. Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu.

Nakon toga sumnja je pala na vozača koji je navodno bio pijan. Sumnja se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Takođe je misterija i beli Fijat uno koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga je nestao sa mesta nesreće.

Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

foto: Profimedia

kurir.rs/agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track