NA SCENI ROBOT UMESTO GLUMACA: Bitef će trajati samo tri dana!
Foto: Gabriela Neeb

pozorište posle korone

NA SCENI ROBOT UMESTO GLUMACA: Bitef će trajati samo tri dana!

Pop kultura -

Festival se ove godine održava pod sloganom "Na ivici budućnosti", a otvoriće ga predstava "Dolina jeze"

Posle više od pola veka trajanja, jedna od najuglednijih evropskih teatarskih smotri Bitef, zbog aktuelne zdravstvene situacije, trajaće samo tri dana. Selektor Ivan Medenica najavio je juče na konferencije za medije da će festival početi 12. i biti završen 14. septembra.

Modifikovano izdanje imaće najviše tri predstave, a otvoriće ga švajcarski umetnik Štefan Kegi i njegova predstava "Dolina jeze". Junak ovog komada je robot. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Na ivici budućnosti" i sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete s pozorišnim umetnicima. Najavljeno je gostovanje još jedne trupe, ali će se o tome znati više na sledećoj konferenciji za medije.

foto: Dado Đilas

Predstava "Dolina jeze" je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala, a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju "dehumanizaciju" izvođača. Trodnevni program će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom koronavirusa.

Kurir/ Foto: Gabriela Neeb

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track