NA SCENI SPAJAJU BETOVENA I ŠEKSPIRA: Ovo sigurno niste znali o dva velikana muzičke i dramske umetnosti!
Foto: Jelena Ivanović

Šekspir festival

NA SCENI SPAJAJU BETOVENA I ŠEKSPIRA: Ovo sigurno niste znali o dva velikana muzičke i dramske umetnosti!

Pop kultura -

"Betoven i Šekspir" u izvođenju gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana, otvoriće sedmi po redu Šekspir festival.

Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za Koriolana i Buru direktno se odužio svom umetničkom idolu.

Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, kruševačkog pozorišta i Nišvil džez festivala "Kako vam drago", prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim "Dva viteza iz Verone" šabačkog pozorišta rediteljke Mije Knežević, čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a u režiji Igora Pavlovića, biće na programu festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 12. do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji - u velelepnoj vili Stanković u Čortanovcima.

Poslednjeg festivalskog dana na programu je "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

foto: Jelena Ivanović

- Obeležićemo jedini u svetu veliki jubilej, 250 godina od rođenja Betovena. Od planiranih predstava ostala je samo jedna, ali će publika videti neki sjajne komedije iz domaće produkcije - rekao je Milivojević. Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo mogu se kupiti po ceni od 500 dinara. U publici će biti mesta za samo 120 ljudi, a organizovan je prevoz iz Beograda i Novog Sada. - Čast nam je što Šekspir festival, autentičan praznik kulture i pozorišta, već sedam godina raste zajedno sa UNIQA osiguranjem. Sam Šekspir je rekao da je vera u radost gotovo ista kao i sama radost. Nas raduje što, posle dužeg vremena, među prvima otvara vrata poklonicima umetnosti i pozorišnog stvaralaštva u Srbiji - rekla je Sonja Marić iz UNIQA osiguranja.

foto: Jelena Ivanović

Kurir/ Foto: Jelena Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track